Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)

Ibu ayah dah bersedia untuk anak melangkah masuk ke sekolah? Bagaimana pula kanak-kanak istimewa seperti anak Autisme, Down Syndrome dan sebagainya? Bagaimanakah cara untuk mempersiapkan anak syurga ini untuk ke sekolah? Apakah persiapan yang ibu ayah perlu sediakan? Jom tanya pakar jemputan kali ini iaitu Puan Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Center (ABC), tentang topik mempersiapkan anak istimewa untuk melangkah ke sekolah, pada hari Khamis, 10 Februari 2022, jam 3 petang. *NOTA : Sebarang soalan diluar daripada topik dan waktu yang ditetapkan akan dipadam atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)
14 Balas

Hai Cik Charlene, saya ada beberapa soalan nak tanya: 1. apakah early detection of autisme? 2. adakah speech delay salah satu symptoms? 3. bagaimana kanak2 autisme bergaul disekolah? 4. apakah tanda anak autisme dibuli di sekolah? 5. adakah sukar untuk menjaga kanak- kanak khas? terima kasih

2y ago

Hi Ms. Maryam. 1. Ini adalah some of the tanda2 awal untuk autisme: - tiada respons kepada nama - eye contact minimal - speech delay ataupun tidak boleh berkomunikasi - tingkah laku yang repetitive eg: lining items up, hand flapping, tip toeing - tidak boleh mengikuti arahan - tidak bermain dengan cara yang betul eg: semua bola diatur dalam barisan lurus Vs throw/catch dengan bola 2. Ya 3. Komunikasi/speech sepatutnya diajar sebelum masuk sekolah, kebanyakan masa through intervensi awal (EIP). Generally, kalau masuk sekolah tanpa apa2 skill untuk berkomunikasi/bergaul, skill ini tidak akan tiba2 muncul ataupun develop just through memasukkan anak ke sekolah 4. Generally, apa yang kita perhatikan adalah anak mungkin: - tidak mahu ke sekolah - mengasingkan diri lebih kerap - kerap menangis/tantrum - untuk anak yang boleh berkomunikasi, mungkin akan memberi alasan untuk tidak ke sekolah 5. Tidak, as long as the family/team is trained and has support Thank you!