Obimin/vitamin

Hi all, I just want to know whether is it okay if I skip take vitamin supplements like obimin? Before this I never skip my folic acid. But this obimin really makes me feel like want to vomit.

10 Balas

mcm sy x amik obimin tp pakar bg ganilia.. Sy cek di KK dan Private so semua supplemen dr pakar private dan KK cuma amik note dan pantau.. Sy cadangkan sis minta pandangan doktor klo xleh teruskan dgn obimin tu.. Kawan sy boleh tukar doc bg yg lain utk dia..

5y ago

Thanks.. 😊

kalau nk mkn obimin kne mkn dgn jus oren br leh elak dr muntah... n make sure kalau amik obimin selepas mkn..kne tggu 2 jam lepas mkn ..br leh mkn obimin..bg elak muntah..klu mkn obimin dgn air kosg mmg akn buat kita muntah..😅✌... take care mommies

5y ago

most wlcme😘✌

samalah xtahan obimin. xtahan sbb sllu vomit n sakit kepala. then pegi farmasi beli blackmores.. dah tya doc, bagi dia tgk ingredients vits tu n he said ok blh consume.. hehe pastu takda apa dah.. vomit sakit kepala smua takda. hehe

5y ago

ye betul sis.. dlm tu smua ada vits yg pregnant mom kena ambik..

its same wth me.. ada masa skip.. selang satu atau dua hari.. minum dgn jus oren.. kadang tmuntah balik.. dr prvte suruh cuba splment lain.. 👉👈

sy kekadang skip juga obimin. kekadang sampai 2-3 hari. malas nak telan. 😂 so sy just telan folic acid by appeton saja. next day baru makan semula obimin.

Kalau hb rendah, kalau boleh kena ada mkn iron supplement. Maltofer sedap sikit. U can try that. Nk try yg ada jual kat farmasi pun boleh.

5y ago

Boleh share x mcmana cara makan maltofer?

Try maltofer fol. The dosage is 2 tablets a day, and tastes like chocolate. There are other brands like zincofer or iberet folic.

5y ago

Selalunya kena beli kat farmasi. Saya haritu beli kat shopee je. Macam murah sikit rasanya. Tapi kalau hb rendah macam saya sampai 9, better makan iberet folic sebab iberet paling tinggi kandungan zat besi dia (nurse yang bagitau)

Obimin sy pun xboleh makan. Akan muntah. Doc akan tukar ubat lain. Better inform doc. Dia akan prescribe ubat lain.

inform doctor mummy if u can't stand with obimin ..

Maybe you can change your vitamin?

5y ago

Oh ya.. Thanks for the answer.. 😙