Berat

hye saya mahu bertanya...berat asal saya 64kg sekarang saya sudah 72kg...next appointment dengan klinik 9/12 depan so saya sangat risau dengan kenaikan berat sebab saya ada selera makan yang tinggi...patutkah saya risau atau saya buat tidak tahu dengan berat saya...kerana sewaktu saya melahirkan anak sulong saya berat sy 86kg sehingga 115kg

14 Balas

Saya pun kategori yg jenis cepat naik berat badan masa pregnant. Setiap kali check up je mesti ada isu berat naik mendadak. Skrg perut dah 8bulan. Masa perut 6bulan sy dah buat satu cara untuk elak kena bising dengan nurse pasal berat naik tu. Apa sy buat 2 atau 3 hari sebelum appointment date tu sy akan control makan. Jadi masa hari appointment tu nurse akan check page buku pink tu berat last appointment kita. Jadi berat sy tak terlalu banyak naik dari sebelum ni punya dengan hari appointment tu. Memang menjadi. Nurse pun tak ada pertikai dah pasal berat sy selepas tu. Memang dah amalkan cara tu dari perut 6bulan smpai perut dah 8bulan ni. Kalau sis mampu boleh ikot cara sy. Tapi kalau tak boleh ikut jangan cuba. Ini antara cara sy je untuk sy kongsi.

Saya first pregnant, berat 60.7 , sampai kandungan 6 bulan berat menurun , sebab saya mual mual & takde langsung selera makan hanya makan bubur dan buah buahan . Nurse bising sampaikan dia paksa saya makan. Alhamdulilah, masuk 7 bulan berat mula naik . Masuk 8 bulan, harini saya apointment berat saya 63.7 itu pun nurse cakap tak cukup lagi 😂 tapi bagi saya okay lahtu. Pastu doc scan baby, berat baby normal .?

Sy dri start bukak buku pink sampai skrg dh 35w,berat dh naik 15kg+..pernah sekali berat naik 3kg+ dlm masa sebulan,trus kne minum air gula.Lps tu,result ok tapi berat still naik almost 2kg/mth tapi nurse dh x bising lg. Start dri 32w aritu berat naik sikit2 je pulak,X smpi 1kg. Nurse X ckp ape cuma pesan jaga hb ngn monitor gerak bby je.

Saya mesti naik dalam 2 kilo tiap bulan, kalau berat naik mendadak nurse n doktor cuma risau ada sangkut kencing manis. Mcm saya kena ulang minum air gula lg. Hehe tp alhamdulillah tak sangkut kencing manis. So lps tu berat naik jgk nurse dah tak ckp apa apa terus, maybe tak de apa apa kut 😂😅

Dulu berat saya dari 60kg cecah 89kg. Nurse akan selalu bising la sebab berat naik je. Habis nak buat mcm mana. Dh selera makan mendadak. Tak makan kang, perut sakit rasa lemah. So makan je la. As long as tak ada kencing manis. Tapi jangan la makan benda yg manis jee.

saya berat asal 49kg, sekarang dah 36week berat saya 66kg...tu pun nurse bising.....berat baby saya okey...saya tak tahu kenapa nurse bising bila berat saya makin naik...ada masalah ketika bersalin nanti ke kalau berat saya makin naik???

5y ago

Kalau berat naik lebih dari level sepatutnya boleh dapat risiko yg menyebabkan tekanan darah jadi lebih tinggi, boleh dapat kencing manis. Sebab tu nurse tu bising. Nurse takkan bising kalau perkara tu tak beri masalah pada sis. Kalau sis tak faham sesuatu isu yg nurse bisingkan tu. Sis kena tanya semula apa kesan dia kalau benda yg dia bisingkan tu terjadi. Bukan pertikaikan kenapa nurse tu bising.

Sy pula sis buka buku 43kg.. Skrg dah 30 week dah cecah berat 58kg.. Pernah dah mnum air gula tp ok je.. Naikn1kg seminggu.. Kalau mcm ni time bersalin boleh sampai 70kg juga nih.. Harap turun la berat lps bersalin😀

Saya berat asal 40 mase bkk buku pink 44kg 12week, sblm bsalin 73kg,, smgu 2 kali kne g klinik tp semua normal xde darah tinggi semua.. cuma perot asyik laparr jee hihi skrg bby dah 8 bulan berat sy be trun 47kg hihu

Mcm mana naikkan berat badan yew..sy start bukak buku smpai skrg da 6 bulan nie sikit pun berat tak naik..setiap kali appointment msti kene bising dgn nurse n doktor..padahal selera mkn sy boleh tahan jugak

Rasanya normal sis klau pregnant berat memg akn naik sbb ad bby kn... Sy dlu pon cmtu...slps bersalin n habis pantang check-up berat back to normal weight... Cuma kne la control mkn slps bersalin je