aspirin 10w

hye mommies, ada tak yang tengah on aspirin 100mg, awal kehamilan..sekarang baru 10w.. saya kena makan aspirin sebab dah 2x gugur sebelum ni.. sekarang saya risau effect ubat tu.. saya baca kat gugel, banyak yg negatif (effect) ubat.. ada tak mommies kat sini yg selamat bersalin yg on aspirin? saya risau sangat2.. lagi pulak, hampir 2tahun menanti cahaya mata.. dan saya dah scan masa 9w, ada heartbeat..dan doctor sah kan kali ni kembar... kerisauan berganda..hari2 tengok panties ,takut bleeding.. hari2 fikir, ade ke heartbeat lagi 10w ni.. mommies, doakan baby2 saya selamat hingga saya melahirkan dan sehat selalu..

25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

macam saya pun da 3 kali gugur nauzubillah, ini kandungan ke4. saya mula tu nak telan multivitamin xboleh saya asyik muntah so lepas 14 week baru saya ambil balik. sebelum tu saya banyak makan buah epal merah sbb epal masam ibu sayala cakap x bagus utk otak. so saya amik yg merah sebelum sarapan alhamdulillah bagus sgt tau lepastu amik je susu kurma tp saya rasa lepasni kena try susu kambing sbb perut da kembung masuk angin bila amik susu lembu πŸ˜‚ sebab tak serasi dgn badan. so awak kena tahu badan awak. kalau x oke muntah2 xboleh ambil lagi aspirin. ubat ubatan moden ni dadah melainkan supplement beli dkt farmasi tu in shaa Allah itu bukan dadah laa. so ikut je apa badan awak rasa kalau oke teruskan ambil aspirin tu

Baca lagi
VIP Member

Sy antara yg kena on aspirin masa hamilkan anak kedua sy kerana sy ada bad history waktu kehamilan yg pertama dulu, BP naik mendadak, baby lahir pramatang dan tak boleh survive. Alhamdulillah anak kedua sy selamat dilahirkan dlm keadaan sihat walafiat dan cerdik budaknya πŸ₯°πŸ€²πŸ» skrg umurnya dah nak masuk 11tahun dan sy sedang hamil anak ketiga 12weeks, dan akan kena on aspirin juga next week. Semoga kandungan awk berada didalam keadaan sihat dan dipermudahkan segala urusan hendaknya 🀲🏻πŸ₯°

Baca lagi
Post reply image

kesan aspirin baca. tapi x reti pulak nak google function aspirin tu utk ibu mengandung. kesan x mkn aspirin tu lgi teruk. silap2 boleh buat hilang nyawa bby dlm perut tu. btw, doctor tu lgi tau medic dri awk yg cuma baca dri google je. yg dh tentu byk x betul dri betul. doctor tu bljr betahun2. awk cuma google plg2 sejam dua dh pandai2 mcm tu. kalau aspirin tu bahaya, doctor pon x bgi lh. die pon xnk kne gantung tugas kalau salah bgi ubt dkt patient.

Baca lagi
2mo ago

pd sis jgn risau ye . apa yg dr bg vitamin ke atau apa saje smua tuk kebaikan kita jugak. kalau rasa risau better tnye terus dekat dr mse checkup nnti. yg menjawab kasar tu boleh bg pendapat tp jgn menyakiti hati org lain. lain org lain hatinya . awak mgkin smooth je mse hamil tp dia da alami keguguran 2x.. risau mmg kena risau tp better bertanya pd yg pakar ok sis... jgn ambik pusing sgt komen2 yg menyakitkn hati . emosi smua nk kena jaga. insyaallah smua akan ok nnti

TapFluencer

makan je ikut nasihat doktor. jgn stress sgt pasal spotting/bleeding tu. kena keep positif & jalani hidup mcm biasa. bykkan berdoa supaya dipermudahkan & Allah lindungi baby puan. ubat ni mcm mana pun mmg ada side effect, tp doktor bg mesti bersebab. andai kata jadi yg tak elok, nauzubillah, sekurang2 nya puan dah usaha, dah ikhtiar. lgpun aspirin utk baby mmg diberi utk high risk pregnancy (puan pernah keguguran & skrg pregnant twin) so doktor ambil langkah berjaga2.

Baca lagi

sy pn on aspirin masa 6w lg.. sy ttc 10 tahun..skrg dh 14w..mkn je ubtΒ² yg dktr bg..dktr lebih tahu.. sy pn rsau juga mulaΒ² tp bila tny 2 3 org dktr mmg ada sebab knapa kita kna on aspirin.. kalau x mkn lg bhaya..yg kt gugel tu biasanya aspirin bhy utk mereka yg pnyakitΒ² lain amalkan tp just general je infonya..slalu jgk fkir bknΒ² ms awal dlu tp cptΒ² istighfar dan jgn byk sgt berfikir just jaga pemakanan n jg diri je jgn lasakΒ²

Baca lagi

saya on aspirin sebab obes dan risau dengan risiko berlakunya blockage. jd aspirin ni bantu mencairkan darah untuk pengaliran lebih baik. alhamdulillah selamat bersalin anak lelaki bulan 10 tahun lepas. nasihat saya, yakin lah dgn cadangan dan nasihat doktor kerana mereka lebih pakar. kesan sampingan dalam google tu tak semua akan alami benda yang sama. yakinlah dengan pakar oby-gyn, inshaaAllah doakan semua baikΒ²

Baca lagi

Saya pun start aspirin on 10 week pregnancy. Saya termasuk golongan yg berisiko sebab pregnant umur 40+ Dr kata saya kena ambil untuk cairkan darah. Kalau tak ambil boleh bahayakan saya dan kandungan. 11 tahun saya tunggu cahaya mata yang ke 3 ni. Sekarang dah 26 week, Alhamdulillah kandungan sihat dan aktif. Inshaallah, be positive ye mommy. Jangan terlalu memikir diluar batasan.

Baca lagi

Jgn risau sis... Doktor tak bagi sesuka hati.. Dia bagi ikut dos yg diperlukan badan.. No worries okay... Btw jgn over stress.. Nnti boleh effect kat baby...preggy mom kena byk chill... Rilek..doa mnta Tuhan jaga kandungan kita...selebihnya serah pada Tuhan...klau ank tu rezeki kita, tiada apa yg dpt menghalangnya😊

Baca lagi

sy pn makan ni seawal 12w.. seblm ni pn sy pernah gugur 2x.. tulah Dr suru on aspirin 100mg.tp kena belah ubat tu jadi 1biji kena makan 2kali. skrg kendungan saya 35w.. sy dah tanya btul2 DR sebelum ambil ubat tu katanya tiada kesan tuk baby.. so sy ambil ja la ikut nasihat DR

risiko keguguran first trimester ada pelbagai sis.. stress berlebihan pun boleh bagi sumbangan jugak. yg Penting dapatkan nasihat bertauliah berbanding media social. tak percaya doctor first,boleh cari 2nd or 3rd doctor. seeloknya doctor yg memang tahu history awk.