Ubat Aspirin

Pernah tak mommies dapat ubat cair darah sewaktu kandungan 12 minggu ? Ada effect apa² tak makan ubat tu ?

6 Balas

Saya kna ambil ubat cucuk utk cair darah (clexane) dgn aspirin ni (ubat mkn cair darah - cardiprin), sepanjang pregnancy (9months). Effect ubat ni utk cairkn darah kita mcm saya kena dos tinggi mmg badan jd mudah lebam, kalau berdarah sikit smpai ke petang still bleeding xstop, tp kalau dos sikit sy xpasti effect dia mcm saya ke x. Ubat aspirin tu rasa dia masam2 semacam sikit kan rasa nk muntah telan, tu je saya rasa, tp bertahan je la, sbb ubat ni utk support pregnancy kita.

1mo ago

ohhh setengah org lain² ye🥰 dapat tahu juga yg lain mkn ubt adik beradik pirin😅 ( aspirin, winspirin, cardipirin)

Sy pun makan start week 12 jugak. Makan lepas breakfast. Sbbkan bmi sy lebih 40, jadi bila consume aspirin ni for me rasa ringan sikit. Sy ambik separuh tablet yg dah dicairkan dlm air.

1mo ago

kalau saya dpt ubt dri kk... ubt tu 300mg kena makan 1/2 ja 1 kli sehari

sy start 12w,skrg 15w buat masa ni inshaAllah takde effect apa2.ikut je saranan doc. mcm sy doc sruh bancuh 10ml tp mnum 5ml je.separuh dos je sehari

1mo ago

betul pil..tp dia sruh bancuh.siap bg syringe tu sukat air

saya makan ubat tu dari week 12.. makan waktu malam.. setakat ni takde effect apa pun, tp at the same time badan rasa ringan bila bangun pagi tu

1mo ago

setakat saya makan ubt tu alhamdulillah lah tk ada apa...cuma kita risau fikir keberkesanan ubt tu kt kita

Saya makan dari 12w kehamilan sampai sekarang 34w. Setakat ni takde side effect..

1mo ago

ohh yeke...sebenarnya risau juga😅 time bujang tk ada pun mkn ubt² mcm ni...

sy mkn dr awal kehamilan smpai skrg sis..dh 32w..

1mo ago

kira tk keseorangan lah makan ubt jenis tu😅 risau juga haa sbb tk pernah dapat ubt tu