ubat aspirin bg ibu hamil kembar

Ada tak ibu2 yg berpengalaman mengandung anak kembar? sy nak tanya mmg kena makan ubat aspirin 10mg ke? Takut juga nak makan sbb aspirin ni mcm ada effect tak bgus utk kandungan. tp tu la dah doctor yg bg kan xkan nk memandai2 plak ckp dgn doctor mcm tu kan. Kena start 12 weeks kandungan. Dan setakat ni bp sy normal.

15 Balas

Saya kena makan aspirin dari 12w sampailah bersalin atas sebab kerap keguguran. Apa yg doc sarankan tu dah terbaik untuk kita. Setiap org berlainan cara rawatan. Mungkin bagi yang takde masalah, akan ada risiko bila makan aspirin. Tapi bagi kita yang berisiko, makan aspirin adalah salah satu rawatan terbaik. Alhamdulillah saya selamat melahirkan April lepas. Sebaiknya ikut saranan doc. Doc tau yang terbaik untuk setiap patient.

Sy 13w pregnant mcda twins pun kena makan low dose aspirin 1biji sehari. Nama ubat tu glyprin. Doktor kata utk cairkan darah. Sebab bmi sy over 30, sy kena makan seawal 10w lg sis. Risiko preeclampsia ni tinggi kalo bmi lebih, dgn kandungan kembar. Sy makan je ikut saranan doktor tu. Tiap hari sy kena mkn obimin, aspirin n vitamin d3. Doa byk2 supaya babies sihat.

4y ago

Setakat ni sy makan ok je aspirin tu.. sy ambil lepas makan malam. Sis blh tanya doktor kalo rasa ada alahan dgn ubat tu. Maybe blh tukar ubat lain.

Sy mkn aspirin 100mg sebab sy selalu gugur dan doc suspek sy ada masalah auto immune..ubat tu untuk cairkan darah je...ye ke ubat tu ada bad effect sebab doc xde cakap apa2 pun pasal tu..tiap kali check up pun doc cakap baby sy ok dan ikut perkembangan

mmg dgr juga ibu ngndung xleh mkn aspirin. sama mcm panadol, xsmua jenis panadol ibu mngndung leh mkn, n ada dose tertntu.. kes sis ni mesti dr tu dh bg dose yg sesuai utk ibu mengandung..so boleh ikt je apa yg dr kasi.. inshaAllah xda apa tu

saya pun makan aspirin..doc ckp utk elakkan darah beku..klu doc yang suggest tu maknanya penting lah..doc pun suruh ikut dose yg betul kan..mcm saya kena makan separuh je..lg separuh kena buang sebab dah x boleg guna..

Sy pon on aspirin.....doc pakar yg bg.... Xtau sbb apa dia bg.... Myb sbb sy ad kes gugur 2x dan luar rahim sekali.... Doc mgkn lebih tahu.... Cuma bila g kk doc tye knp on aspirin... Stakat ni xd masalah.... Hb pon ok👍

Aspirin 1/4 pil setiap Hari makan.. penah makan start kandungan 12w till 32w.. bp atas bar.. kurang cantik kata Doktor.. alhamdullilah .. sampai melahirkan tiada masalah

Sy hamil single pun kena makan aspirin sbb bmi lebih dan family history ada darah tinggi both parents. Klu doc dh prescribe tu mmg kena mkn la tu.

Mmg kena makan klu ubat yg doktor bagi tu mesti ada sebabnya..akak dah mkn ubat tu dari 13w smp skrg dah 35w masih lagi kena mkn..

Saya mengandung kembar 13 weeks. So far makan new obimin sahaja doctor bagi. Follow instruction doktor. InsyaAllah babies sihat.