Baby kecik

Hii semua. Nak tanya siapa yang pernah ada pengalaman baby dalam kandungan kecik? Sebab saya checkup semalam scan, doktor cakap perut baby kecik.. Kene refer doktor pakar hosp. Ada sesiapa tahu tak apa sebab dia? Ataupun pernah ada pengalaman yang sama ke? Risau pulak rasa . ? btw saya 35 weeks

18 Balas

Sy pun mcm kes sis gak... doktor ad ckp baby kecik tak ikut usia kandungan n berat sikit masa tu sy hamil 26 weeks..siap suh pegi refer dkt pakar doktor hosp...terkejut n risau giler masa tu... so kena slu pegi check up 4 kali sebulan dekat hosp n KK.... mmg penat tp sabar demi kandungan bby tu... pakar doktor cakap syak maybe ada Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Small-for-Gestational-Age (SGA)... dia cek graf sy baby ada membesar okay but slow setiap 2 minggu...dia suh kena makan makanan seimbang... hingga 38 weeks, kena tahan wad kerana air ketuban sikit dan bukaan 1 cm pastu keesokan pagi pakai induce hingga mlm dh beranak normal..alhamdulillah semua selamat.. bby 2.43 kg..kecik tp sihat sepenuhnyaa...skng dh 1 tahun membesar gan sihat...

5y ago

Bersalin masa 37weeks 4 days . Admit ward time checkup kk untuk scan .lepastu kk mintak refer hosp scan sekali lagi .terus doktor kat hosp tu cakap esoknyaa kenaa bersalin induce .😅😅😊

Kes kite sama😭 saya dah 3 minggu ulang alik pakar, sbb perut bby kecik 2 minggu dari tarikh sebenar.. masa 32week berat bby 1.6kg😔 setiap kali nurse pegang perut ckp perut kecik serius terasa tapi try senyum.. hari2 usap perut suruh bby gemok .. setiap kali jumpe pkar buat ctg bby aktif je , tahap down tu nages2 bgi taw mak 🤦🏼‍♀️ doa kn bby saya sihat setiap org dugaan lain2 #firstpregnancy #babyoctober

5y ago

Sma la saya pregnt dlu pn bby kecil. Mkn spirulina baru ok 😊

try sis mntak 2nd opinion kt klinik swasta..sbb sy msa prgnnt ank sulung dlu pn doc kt kk ckp bby kcik tp kpala bsar..msa tu mmg dh rsa sedih sgt2..doc kk refer doc pkar kt hosp bsalin..tp sbb tlalu bimbang husband bwk p scan kt private ngn pkar..doc pkar tu ckp ok je..then bla p scan kt pkar hosp bsalin pn doc pkar tu ckp bby still ok n normal 😅 kdang doc kt kk ni suka bg tkejut je lbih 😂😂

Baby saya pun kecik .. Saiz perut baby dengan usia kandungan x sma sebabnya air ketuban sikit , da 3minggu follow up review doc pakar .. Keputusan ttp sma .. Berat baby pun x cantik .. sya 35/3 weeks sementara perut baby 31/2 weeks .. Next week doc ckp kna admit hosp tuk induce da .. Seram sejuk rasanya

Lahir kecik xpe sis..senang nk teran.. Kalau besar.tulang pelvik kecik..memg kena kangkang 180 darjah.. N kalau dah xboleh nk lepas kat situ.. Ending nya kena cser..gulrpppo😢

5y ago

Ohhh . Maknanyaa normal la yaa sis ? Lega sikit saya dengar .. Terimakasihh , harap lah tak czer . Saya rela bersalin normal .😅 lagipun ni anak pertamaa .

Pengalaman yg sama...lepas doktr kk kata perut anak saya kecik..terus saya p hospital swasta buat details scan utk tgok masalah dalaman perut bby...

5y ago

Xpaksa bersalin pun..bru jer bersalin 17/8 bru ni..cukup 40week..saya xpernah kena induce...diorg nk induce tp saya xnak..saya siap ckp biar saya balik usaha dgn suami dulu kalau sakit bru saya g hospitl. 😁😁😁😁😁

Saya..masa scan 33minggu, doc kata baby kecik. Mcm usia 31 mggu. But doc kata still okay. Esok genap 37 minggu dah. Baby pun dah 2.5kg.

Berapa beza baby dgn usia kandungan? Berat baby berapa? Better refer pd pakar, takut baby malnutrition atau tak dpt nutrition yg cukup drp ibu..

5y ago

Samala

Sy pun sme.. msuk 9m bby dh xnk membesar dlm perot. Size perot bby pon kecik. Last skli kne induce. Skrg dh membesar dgn sihat 😄

5y ago

Yeke sis? Sama ngan sayaa. Induce jugak. Sekarang baby dah sebulan lebih

Saya pn sma dl. Kandungan kecik. Dr swasta kata kurang vitamin dlm badan. Jadi saya amalkn mkn spirulina baru bby ok 😄