baby iugr

Nak tanye pasal baby lagi kecik dari usia skrg kandungan sy dah masuk 35 minggu tp baby masih kecik lgi dalam kandungan... Kene ulang alik jumpa doktor pakar O&G tp scan jantung semua ok... Cuma skrg syg risau... Sbb bby berat xsmpai 2 kilo... Betul ke org cakap kene bersalin awal induce... ?

4 Balas

Baby sy pun iugr..lahir 2.2kg..tak sama dgn usia kandungan..doctor nak induce masa 38 mggu biar baby dpt nutrien dr luar..tak sempat induce air ketuban dah pecah..now baby sy dah 2 bulan berat dia 3.6kg..Insha Allah baby awk sihat..jgn risau..bykkan doa 😊

4y ago

Tmksh sis... Sy pun hrp cmtu jgk.. Sbb bby first xd pengalaman tu tanyee.. 😍

Sye deliver masa week 37 sebab baby kecik and placenta dah start membengkak. Checkup kt HKL masa tu terus kene admit and next day kene induce. Baby keluar 2.21kg skrg ni die dh 5 bulan berat 5.5kg baru. Tapi masa die keluar die xde kuning. Alhamdullilah baby sehat je.

4y ago

Tu baby first jugak. Gugur 2 kali sebelum ni. Masa tgh pregnant yg ketiga kene denggi lagi. Alhamdullilah baby keluar sehat even byk dugaan. Skrg ni die baby yg aktif pulak even ramai cakap die kecik compare dengan cousin die. Just positif je awak. Insyallah semua ok. Sye sepanjang scan dekat kk xde pon doctor mention baby kecik ke ape. Nasib kene denggi tu jugak. Doctor HKL monitor baby lepas tu.

Jgn dgr sgt ckap org, just ikut apa plan doc.. Byk jg bby iUGr mmbesar dgn sihat lps lahir.. Klu mmg dh confirm bbg iugr, mmg berat lahir byk yg x smpai 2kg..

4y ago

Kan.. Semoga ibu & bby sihat selalu.. Aamiin ❤️

Sy dulu cukup bulan bila mak lahirkan..tp berat 1.9kg je..xda masalah pun..sihat je sya😁

4y ago

Ooo kalau xmasaalh ok laa sy cuma risau sbb ada first hehe