Newborn Milk Formula

hi mommies, i was wondering which milk formula is the best for your newborn?

98 Balas

Lain org lain pengeluaran susu badan. Sy pun campur sbb bby sy start lahir dah asing wad dgn sy (special kes czer). Lps tu terus nurse bg susu formula. Sy lepas 24jam bersalin baru transfer ke wad biasa, lepas 48jam baruuu sy dpt tgk bby sy di wad pemantauan bby. Susu sikit dgn bby jenis ragam nak cepat susu kalo dia lapar sgt² dah. So standby susu formula juga. Dua dua sy bg. Mula² ambl lactogen. X sesuai. Sy tukar dumex dupro 1 sesuai sampai skrg. Kuning bby pun cepat turun sbb sy kerapkan menyusu badan + formula.

Sis urut dgn tukang urut insyaAllah ok...x semestinya breast bengkak susu tu bnyak susu & x semestinya brest x bgkak x der cukup susu utk baby.... Baby baru lahir minum sikit shja & setiap baby demand berbeza perot x sama ....klu baby sis keep continue menyusu 1jam sekali dgn kerap, kenyang tido lena x der nanges2 means dy puas susu kenyang...tp klu baby sis x dpt tidooo lgsung means lapar....bg jer baby hisap kerap soon automatically akan ada susu wlupun kita rse sikit...but it's normal, milk generate based on demand

5y ago

Orait noted.. Paham.. Tq sis👌❤️

Susu ibu ni ada kait rapat dengan pemikiran kita dan apa kita rasa. Macam st, memang dah set siap2 dlm minda nak susukan baby. Hari first susukan, mcm keluar skt je, tetiba hari kedua rasa breast mcm penuh, Alhamdulillah.. yg penting jgn stress, jgn terfikir pun nak bg formula. Macam sis katil sebelah sy hr tu, dia stress sgt2 anak dia mcm tak dapat susu sampai dia nak bg formula. Pastu kene marah dengan nurse sebab dia nak pk negative. Sis kene kuatkan semangat, doa banyak2 ye.. semoga ada rezeki baby.. 😊

Cube sis urut breast..n sis try jgn stress....kmdian bykkm minum air suam... Dan try mkn yg blh boost susu..mcm sy ritu yg mudah nk dpt n mmg dh bw siap2 adalah kurma+aprikot..yg ni pn cpt.juge boost susu..sy czer..2hri.juge susu xkluar...last option..sis bgtw nurse or doc pakar nk pil tuk susu badan..sbb susu xdpt kluar..nti dorg akn bg...sbb ritu ada patient mcm tu dkt nicu until end xdpt susukn bby sbb xkluar..last2 doc suh nurse bg pil...dorg ada pil tuk susu..mg d pmudahkn segalanya..aamiin

5y ago

Most wlcme sis..t8 care tw

Saya pun ingat masa keluar tu baby tak cukup susu sebab tak rasa susu tu keluar tapi anak saya okay pula tak meragam lapar ke apa sebab berat dia pun naik okay masa jaundice dulu. Kalau saya ada ketahanan badan yang kuat jadi saya makan tak pantang sangat, saya makan buah dan sayur banyak banyak, air 3l sehari dan ada juga org bagi tips makan durian boleh jadi susu banyak. Alhamdulillah sampai sekarang selalu baby tengah hisap tiba tiba terlepas memang memancut keluar 😅

5y ago

Ni kdg2 dia hisap. Pastu ada satu masa dia buat mcm puting kosong je dia letak je kat mulut dia tp x hisap tp nangis2.. 😭 Susah hati byk ni

Baby baru lahir memang susu x keluar banyak lagi sis.. Jgn terus stress ye. Sy awal2 dlu pun silap fikir cmtu sbb xda ilmu lg. Sy bg bby mnm susu formula sb igt xda susu. Dlm ms smgu tu jgk hari2 sy amalkan makan kurma & minum susu. Masuk minggu ke2 baby sy dh blh mnm susu bdn then makin lm makin byk penghasilan susu. Smp skrg anak masih susu badan. Support breastfeeding 💪

my baby minum similac free lactoce murah sikit. Susu nie manis macm susu badan ibu. Btw still kene try n error. Ikut buget sis :) kalau mampu boleh try susu yg mahal² mcm enfalac, annum dn sebagainya. Kalau taknak susu mahal 1st try lactogen, dutch baby or dugro. Nie antara susu yg murah sikit :) Hope membantu ye :D

Jangan give up try juga bagi, tapi kalau memang takda lagi keluar, jangan biar baby lapar. Bagi je dulu fm takpe. I dulu pun susu sendu waktu awal bagi fm, then bila dah keluar alhamdulilah susu cukup sampai sekarang dah 8 bulan still bagi breast milk untuk baby. Untuk milk booster minum air 3-5 litre sehari, and mommy pun kena consume enough calcium.

5y ago

Okies mommy will do❤️ ada je fm kt tepi ni tp susha hati sgt nk kasi

Don’t give up mommy ! Kuat kan semangat jgn stress2. Kalau baby hisap tu that means ada susu. Mula2 memang sikit supply sebab baby pun minum sikit je, nanti lama2 banyak la tu. Makin besar baby makin banyak dia minum, makin banyak supply. Cuba try any milkbooster product. In shaa allah berkesan nak tambah susu badan.

5y ago

Thank you mommy🙏🏻

Bile tgk susu bdn kurg firstly jgn stress, think +ve..emosi ibu main peranan penting juga utk penghasilan susu, mkn byk sayuran, susu, air putih,buah buahan n take milk booster.. kurma bgus sbg milk booster.. sy slalu amalkan sayuran hijau & lobak putih.. Alhamdulillah susu sentiasa meriah..jaga pemakanan