Newborn Milk Formula

hi mommies, i was wondering which milk formula is the best for your newborn?

98 Balas

Pegi cari tukang urut mak bidan, cakap nak urut bagi banyak susu badan. Lepas tu kerapkan pam jugak supaya aliran susu lancar. Jaga makan & banyakkan minum air suam. Dont give up please mommy. Sy dulu ms anak ke 3 pun biasanya hari ke 4 baru susu lancar lepas urut & pam.

mkn lobak putih..N bnyk2 mnum air suam..Mindset tu jgn kata xade susu sis..Mula2 hri lahir hngga hri ke5 mmng xade bnyk lg susu tpi klu bby sllu df je in sha Allah okey..susu ibu elok tau..Susu fm nie kne try and error dgn bby tkt bby xserasi n bby mcm2 tnda klu xserasi..

5y ago

ok terima kasih sis..😊

My baby choose Dupro. You should get small pack and try them first. I got my trial pack for Dupro & Lactogen from Urban Fresh Grocery, S26 Gold & Similac via online shopping, Dutch Baby from Speedmart & starter pack Morinaga from pharmacy.

Semua susu formula same jeq...yg terbaik tetap susu badan...kalau xmampu nak bagi susu badan...bagi jeq susu formula ape2 jeq yg penting sesuai ngan baby...pastu amalkan cara buat susu FM dgan betol n kebersihan botol2 or puting dengan bersih...😉

Jgn risau sis.. Try to keep df saja walaupun mula2 agak perit dan pedih sikit.. Sy pun mula2 mcm tu alhamdulillah semakin lama susu semakin banyak.. Bf ikut konsep supply n demand.. Maksudnya badan kita akan produce susu mengikut keperluan baby..

S26. Doktor suggest boleh kurang kan kuning baby jg. Klu mummy nk susu byk kena byk minum air masak, jgn stress, saya pon baru hari ke2 Bf. Saya positif kan diri dr 10ml skrg da 80ml. Happy sgt. Harap2 awak pn boleh buat. Good luck. ❤️❤️

5y ago

Ya Doc bgtau kata bg baby minum s26 boleh kurangkan kuning. Harini baby saya da cukup seminggu. Mmg tk naik kuning dia

Sy pun awalw mcm tu. Sampai tanya nurse kat wad, anak sy tak cukup susu ke. Nurse kata perut baby baru lahir ni kecik je. Positif je, jaga makan, pastu nnt urut2 sikit. Bg je baby hisap, nnt susu keluar. Ada demand, ada supply.

5y ago

Ni xnak lekang dr susu.. Nak dekat je wlupun x hisap.. Nti lepas satg mesti nangis kaw2..

frisolac. mahal sikit. tp baik untk baby. sy bagi FM umur anak around 6m sebab stok susu saya habis rosak 😭 balik umah MIL semggu. balik je rumah. gelap gelita. rupanya dah smggu umah blackoutm hbis smua susu.

Mula2 mg cmtu sis. Lg2 ank first kn.. Tp jgn give up k.. Mnum Horlick,.. Mse sy ank first dulu cmtu gak.. But sy tpup ng fm.. Pastu tukang urut, dia urut breast bg kluar Susu, then sy fully bg bf kat ank...

5y ago

Saya cuba xnak stress tp kdg2 adik beradik sy yg ckp kesian kat anak xdpt susu lg dh 2 hari😭

Stay positive! Cakap senang but been there done that. Family mmg dorang kadang cakap x fikir emosi kita. Sabar ye n yakin je anak u dapat susu tu . InshaAllah ada demand, akan ada supply :))

5y ago

Yep. Tgh cuba.. Thank youuu