BSP/GDM ON DIET CONTROL

Hari ahad sy bsp. Bacaan 4x 5.1- 8am 5.1- 11.30am 4.8- 4.30pm 4.8- 8pm Doc bagitau ok je. Tp sy ckp agak tinggi dr yg last month punya bacaan.

14 Balas

ok lah tu aslong tak lebih garis yg dihad kan . saye pon gdm o/dc . 28week saye kene gdm sbb berat naik dadak 4kg . now dah 36week saye tak pantang makan pon , cume kalau dah makan nasi , saye takkan makan roti or biskot dalam mase yg same. saye bagi jarak jauh sikit , air manis pon saye minum je . alhamdulillah bsp normal

1y ago

sy dah hadkan makan nasi. tp sehari tu ada la juga sehari 3x makan nasi. tp suku separuh ja. berat badan sy sekarang lebih ringan dr sebelum buka buku pink. tp doc tak cakap apa. mungkin sbb ada gdm,jd tak digalakkan berat naik.

makin byk bulan kite preg,plasenta makin besar.bile plasenta makin besar bcaan gula akn makin tggi.tp cantik je bcaan stkt 5 tu.sy pling tggi 7.8 trus kena on insulin ptg shj.lpastu yg mlm plk 8.7,trus kena on insulin tuk mlm sblum tido.🤣🤣🤣🤣

1y ago

tu la sis. sy tak pernah induce sblm ni. sy bersalin 2 anak sebelum ni tak pernah lepas dr due date. anak ke dua 38w ngam²,tu pun pecah ketuban sendiri. cuma sy takut sebab kali ni lain pembawaan baby,lg pun scan baby besar dr anak² sblm ni. harap² la baby sy nanti keluar bawah 3kg

Still ok tu sis. Saya punya monthly okay je tak lebih 6.0 tetibe bulan nie ada yang cecah 6.6 🤣 tapi doktor KK & pakar O&G kata cantik je bacaan. Selagi takde merah. Pakar decide serah diri 40w.

1y ago

ye..diet xbetul🤭🤭 biasa laa bila xdak alahan ni semua makanan nk mkn🤭🤭

ya sis,doc pun ckp ok. cuma yg last month punya result bsp semua angka 4. tp yg penting masih terkawal lg. harap² sampai bersalin result bsp cantik😁😁

ok lah tu. normal je bacaan. asalkan tak lebih dari bacaan yg dah ditetapkan. takkan setiap kali bsp nak bacaan sama or lagi rendah?

1y ago

tak juga mcm tu sis. sy cuma nak reach bacaan semua 4 ja. tak tinggi dan tak rendah. bacaan 4.3 - 4.9 pun dah cukup cantik. bila dpt angka 5 lebih² lg waktu pagi memang rasa berdebar juga la. tp apa boleh buat,susah nak kawal nafsu.

sis, dlm buku pink yg kena jot down bacaan bsp, atas chart yg kena isi tu ada berapa sepatutnya bacaan.. boleh rujuk situ.

1y ago

sis.. x payah smpai tahan lapar pun sis. igt baby dlm perut tu pun perlukan nutrisi jugak.. x perlu nk dikejar sgt A+ tu🤭, kang bak kata org yg dikejar x dpt, yg dikendong berciciran. jaga je mkn in within range.

tips, sblom buat bsp Mnum air limau kasturi suam/lemon tanpa gula... InsyaAllah results cantik je .

1y ago

kalau sy lemon tu sy hiris halus dlm 2 potong utk sekali minum. sy buat bila masa nak minum ja. rendam potongan lemon dlm air panas mendidih dan biarkan suam. 2 jam sebelum bsp baru sy minum. ada 4x bsp,4x la juga sy minum air lemon suam

mmg ok lah tu. selagi yg pagi tak lebih 5.3 & yg lain tak lebih 6.7, maksudnya ok.

1y ago

ya sis. first time kali ni sy makan nasi 4x sebab rasa lapar,mungkin juga sebab kandungan makin membesar. tp sy makan nasi sesenduk dgn sayur yg banyak utk bagi tambah kenyang. biasanya pagi lepas bsp pertama sy tak makan nasi sbb hanya 3jam setengah gap dgn bsp ke 2. takut juga la bacaan tinggi sangat gara² makan nasi

okey sgt dah tu..jgn terlampau kawal sampai kurang gula pulak...lg teruk nnti

1y ago

ank sebelum ni pun sy bersalin tak lebih dr due date. harap² kali ni pun sama

Normal tu, Puan. Bacaan cantik. Mungkin Puan kena check semula pemakanan Puan.

1y ago

Sama-sama