Sering kencing dan tak selesa di bahagian ari² , preggy baru masuk 11 week .. adakah itu biasa ?

Haii mommy, nak tanya adakah biasa bagi mommy yang pregnant masuk 11 minggu tapi sering kencing & rasa sakit kat ari² , rasa tak selesa ? Pergi tandas kadang air kencing sikit jer tapi betul rasa nak kencing.

11 Balas

Kemungkinan sis kena UTI. Bagus cepat² jumpa doctor. Saya pun kena begitu dulu at week 15w. Nnti doctor akan bagi antibiotic and urine alkalizer. Make sure after dah okay nnti, kena tukar panty selalu kalau ada keputihan dan sentiasa basuh miss V bersih after kencing. Make sure juga panty jangan lembab sebab ini akan attract bacteria and avoid using panty liner too sebab mudah kena bacteria due to lembab juga. Pesanan doctor saya. Alhamdulillah so far im okau now 😊

hi awak..mebi awak kena kencing kotor sebab air kencing keluar sikit tp tak puas kencing n sakit..boleh pegi klinik cek..nanti dorg amik sample air kencing.kalau betul kencing kotor nnti doc bg antibiotik...macam sy masa 9w detect kencing kotor n ada protein , doc bg antibiotik..alhamdulillah harini 11w ok dah xde sakit kat ari2 masa kencing n lancar je.

saya pun tengah alami perkara yg sama.. baru masuk minggu ke 12.. asyik nak kencing & memang tak boleh ditahan.. kalau tahan rasa nak pecah pundi kencing.. lagi kerap minum air, lagi kerap rasa nak kencing

Cuba minum air lebih sbb takut kalau berlarutan xjaga nanti kena uti pulak. Sy ada simptom ini juga mase sy kena uti bulan 2 lepas. Asyik nak kencing tp sikit jer dan mcm sakit kat ari2.

saya prgnt masuk 22week pon kerap ke tandas untk kencing naik penat dah kaki sehari berkali kali masuk tandas je. 🤣

Takut uti, better go and check. Sbb uti th boleh affect kandungan. Saya 2 kali dah kena so better g check

kencing kotor ke sis? kencing tak lawas tu.. mmg perit rasa nya.. bg tahu doc masa cek up ada ubat dia

Kencing x lawas sis,kna mnum air banyak2 kerap kencing tu normal,mcm sy blik2 kencing penat juga😂

Sis try check ujian air kencing kt klinik. Check protein n ade kotor tak.

normal, nanti trimester ketiga,, lagi kerap 😂