air gula

Hai smua nak tanya betul ke smua ibu prgnt wajib minum air gula? Sbab kwn cakap memang smua ibu prgnt wjib mnum air gula, now msuk 6 month belum juga nurse suruh minum air gula, maybe msuk 7 8 9 bln mcm tu nurse sruh kot, anak prtma takda pun nurse sruh minum, tak tahu lah skrg wjib mnum ke tak ?

23 Balas

Tk jgk.. sy lgi smnggu nk msk 8bulan..tp, Dr xde tls plan untk mnum pon air gula.. sbb tgk keturunan ad yg kncing mns ke tk..pstu berat bdn klu xlbih drpd 1kg ke ats mmg xmnumla kire normal la tu.. ☺️ and kbykkn yg mnum air gula ni yg 25 keats rsenye !☺️

Semua ibu wajib minum kalau aku rasa masa kini. Kalau dulu2 tiada juga paling2 yang ada kencing manis sja. Tapi now berat badan naik pun minum juga air gula. Macam sy tiada apa2 masalah tapi kena suruh minum masa 6bulan.

5y ago

Itu lah ada sesetengah org ckap wajib minum air gula msa prgnt

Saya bru bukak buku pink tdi W13 n lg 2 minggu kene dtg minum air gula. Nurse kata sbb nak cek gula sbb sy ada history mak sy ada diabetes. Kalau yg xde history atau masalah, xpasti plak.

Setahu sy kalau umur 25 ke bawah xde history family, berat xnaik mendadak xperlu minum.. Kecuali umur 25tahun keatas, berat naik banyak, dan ada sejarah keluarga memang kena minum..

Saya da dua kali minum air gula. First masa buka buku. Second bila kandungan masuk sec trimester. Hari selasa ni kali ketiga kena minum, sebb berat naik 2kg dalam masa 2minggu.

5y ago

Sya cek up kndungan 5 bln naik 2kg juga tpi nurse tak bgtau pun mnum Air gula ke tak ..smpai skrg tertanya2 😅 hrap2 tkda

Mcm sy, ni 1st pregnancy dh nk masuk 31 minggu..stakat sekarang x kena minum lg air gula..sbb sy sgt2 jaga mkn n kurang minum air manis..harap2 x kena minum sampai abis... Heheheh...

Saya ada tanya misi..masa g check up utk 24weeks hri tu..dia kata xsmua ibu mengandung kena minum air gula..dlm buku pink pn ada terangkn kriteria/risiko utk ujian mgtt

Sy pn blm minum air gula. Sy bru 16week. Mak ayh xde history kencing manis. Lg berat sy so far xnaik. Maintain je. So nurse ckp 28week nnt bru minum.

Xjugak sis, sy xpernah minum air gula, now pregnent ank second pon xda nurse suruh mnum air gula. Ank first lahir 2018 now umur dy 1y3m

5y ago

Sma Lah ni tgh prgnt anak kdua, ank ptma tkda dr suruh mnum air gula.. Tpi kwn yg ckap smua ibu prgnt mnum tu lah ragu2 nervous pun ada sbb tak tau lah rasa Air gula tu mcm mna..comfirm tak boleh msuk tekak nnti 😂 sbb tak boleh mnum bnda mnis

Faktor umur xjgak. Setahu sy,. Faktor utama adalah keturunan ada kencing manis and brat sseorg tu naik mendadak.. ☺️