Air Gula

Hye mommies smua... nak tya minum air gula mmg wajib ke? Ad kwn trlepas dari minum air gula tu. Skrg pregnant 22 minggu doc xckp pape igt tlepas jgk. Skali smlm doc bgtau nt 28 mggu kena minum.. ? Rmai kata nk muntah mnum tu. Actually utk apa ya kena mnum air gula? #sorry first experience as mom to be..

24 Balas

Sy aritu 2x minum muntah😂hal nya cuma sbb hb turun..hb turun terus nurse tu cek gula pki mesin mcm kt farmasi tu.pdhl pg tu sy br lps mkn..mmg la sah2 bacaan xbtul..5.0 bacaan tak memasal kne..masa 1-6bulan xde pulak dy nk cek gula..strt hb turun tu terus kne..tp yg second tu muntah dlm kereta, after 2jam g klinik bt cm xd pape je xbgth muntah..sb perut sakit sgt lps dh hbs mnum air gula..dh cuba tahan igt kuat tp mkin ditahan mkin perut sakit keras mcm batu..lps dh muntah br bby gerak2😂

Skrg kalau prgnant >25tahun mmg kena mijum air gula, xkira ada keturunan atau x.. mijum air gula jie utk detect sama ada insulin dlm bdn kita terganggu atau x dgn hormon yg meningkat semasa mengandung.. sekiranya insulin terganggu, kadar gula dlm bdn akn meningkat & akan menyebabkan komplikasi lain sbg cth bby jd besar, drh ibu pekat (boleh lead kpd tekanan drh tggi), ibu/bby terdedah dgn hypo/hyperglycemia &byk lg

skrg umur lebih 25 dgn berat badan lebih mmg wajib mnum..law xckup umur pn berat ok....tibe2 berat naik byk sgt..mmg kena minum jgk..tu nurse bgthu la.. bg sy air gula kk tu ok je..xde rse nk mntah ke apa..ada byk lagi kuih muih yg kita mkn lagi manis...mgkin sbb sy suke mkn mnis kot.. hah..last skli sgkut..kena bhp sebulan skli😂😂😂😂

Sekarang semua wajib minum air gula dah. Minum air gula untuk detect kita ada kencing manis @ tak. Selalunya kalau keturunan yang ada kencing manis, contohnya macam ayah ada kencing manis, mmg awal2 kena minum air gula. Macam saya 13 weeks kena minum air gula dah sebab ayah ada kencing manis. Tapi alhamdulillah saya tak ada kencing manis 🤗

Skrg mmg kena minum air gula sis. Paling tak, sekali sepanjang pregnancy. Tips kalau taknak muntah, sis beli siap2 air gula berperisa drpd farmasi sbb kebanyakan KK takde perisa pun air gula depa. Bawa masa hari kena minum tu. Kalau sy haritu. Beli trutol perisa oren. Sedap. Rasa mcm kordian oren terlebih gula. Tak rasa nk muntah pun.

Xsilap sy skrg mmg wajib utk ibu yg umo 25thn ke ats.... Bile kndgn 25 mggu keats kne mnum air gula utk cek ade kncg mnis ke x wlupon xde keturunan... Klu xde mslh, ok je.. Tp kli sangkut, kne repeat lgi la kot...

Sy pun 28 week baru misi suruh minum air gula. Ada yg 3 bulan dah kena minum, 7 bulan minum lg. Air gula kat tmpt sy perisa oren. Ok laa blh telan, xde la teruk sgt rasa dia. Tp ada yg x tahan, muntah jgk

Skrg wajib minum air gula atas 2 faktor yg sy tahu.. First sbb keturunan kluarga yg ada sejarah diabetes dan second faktor umur, umur 25+ dh mmg kna wajib minum air gula..

Sye msa 16week dh minum air gule.. Alhmdulilah tak sangkut... Bln depan kne inum lgi untuk 28week...siap jumpa doktor terus... Hrp2 jgn la muntah...

Elok amek air gula sebab kita boleh tahu kita kencing manis tak time pregnant. Jadi bila dh thu ada boleh berjaga2 utk kita dan baby.