Air Gula

Hai mommi, org mngdg msti wjib mnm air gula? Sbb sy blm lg mnm air gula tu n nurse tkda pla ckp apa2

48 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy ngandung anak 1st kne minum sbb tbe2 berat naik mendadak 4kg/bln. Pastu anak kedua lgsg x kne minum. Ni anak ke3,kne minum air gula sbb brt naik banyak. Nurse mmg Ada ckp x semua org wajib minum air gula. Tapi klu org dlm kategori prnh diabetes time mengandung, ada sejarah fmly diabetes,umur lbh 27 & berat naik mendadak mmg dia akan kne minum air gula.

Baca lagi

bergantung sis xsemua nya kene minum air gula klo berat badan naik mendadak mmg kene minum sbb nurse nk tgk kite naik berat sebab ape...klo kurang berat badan pun ade gak kene minum.. dia bergantung...sy dua2 ank kene minum padahal dlm family mmg xde masalah itu...ade gak tnye nurse dn jwpan nya diatas td tu...

Baca lagi

Sekarang 25 tahun ke atas wajib minum. Macam saya. Takde masalah apa. Tapi memang prosedur begitu. Mami tenang-tenang saja k. Sentiasa positif. Semua ni untuk kebaikan mami dan baby. Kalau takde masalah selepas minum air gula tu, semua nya akan ok. Tapi kalau ada masalah, mami kena ikut prosedur lain pula. ๐Ÿ˜Ž

Baca lagi

2hb 9 kwna minum air gula 9hb misi cll ckp bf minum 4.3 je Pas minum x da bacaan Sis ingt gula tingii..pastu tnya kwn lah dia ckp kena minum blik swbab mesin rosak Tk pasal2 smlm 22hb kena minum lgii..x leh telan..misi tk nmpk buang sikit hahahah๐Ÿ˜Š

Baca lagi

Sya masa g buat buku pink tu nurse suruh minum air gula, dia tnya keluarga ada penyakit darah tinggi dan kencing manis tk, Sya cakap ada lps tu dia Suh Sya minum. Kali ke 2 kena minum kandungan 23 minggu plk, skg usia kandungan 20 minggu.

Xsemua kena minum.. Tgok pada sejarah kita, ada x mak ayah kita ada kencing manis atau x. Skrg utk umur 25tahun ke atas diwajibkan minum.. Mcm sy ni, bmi lebih..jadi kena minum air gula.. Walaupun mak ayah xda penyakit tu..

4y ago

brpa bmi sis?sy 28 ni..sptutnya bila kndungn dah 5bulan kna mnum..tp nurse kata sy ad dua risiko..bmi n umur..so bincg balik next week bru kna mnum ai gula

Family sy mak ayah xda history kencing manis..sy umur 28thn.harini sy dh masuk 28weeks..baru semalam sy kena minum air gula.first time minum spnjang pregnant..sekarang dh wajib mnum air gula even xda history apa2..

4y ago

saya umo 32. dah week36. aritu tanya nurse kk tapi dia ckp xperlu sbb semua okay.

Kalau anak 1st ada family yg ada sejarah kencing manis dan jgk diri sndiri mmg kna minum air gula dari awal.. berat badan naik pn kena.. klw xda apa2 tu Alhamdulillah smpai beranak xpyh minum

Skrg ni 25 tahun keatas dh kena minum. Tapi kalau 25 tahun kebawah, ada jugak yg kena minum. Contoh mcm family member ( mak ayah ) ada kencing manis, berat badan awak berlebihan ( obesiti ).

VIP Member

yup sis..wajib dh skrng..macam sya tahun 2014 preggy xminum pun air gula..tapi tahun lepas start preggy..nurse cakp wajib minum..sbb ibuยฒ skrng mudah kne kencing manis ketika hamil..๐Ÿ˜…