hamil 3 bln

hai sis semua..nk tnya korg lh..masa korg mengandung 3 bln,degupan jantung bby dh blh dengar ka?? sya tnya kwn sya dia ckp dgn dia dh blh dgr..tp knp dgn sya x blh dgr..pdhl dh mengandung 3 bln.. dan perut pun rsa lain..mcm rasa kosong..klau sllu bila sya baring rsa mcm rimas jer sbb sakit punggung..tp skrng rsa sya rsa mcm sya baring masih belum mengandung lagi.. *hrp bby sya tak apa2??

13 Balas

setahu saya, kita tidak boleh dengar degupan jantung baby kita. itu sebenarnya degupan jantung kita sendiri. degupan jantung kita lebih kuat ketika kita mengandung. unless kita guna alat dopler (maaf ejaan x pasti) untuk dengar degupan jantung baby. And rasa tak pregnant tu biasa rasanya. saya sampai 4bulan rasa tak pregnant sebab takde morning sickness pun. tapi lepas 4bulan, best. sebab dah boleh rasa baby gerak. jgn risau. think positive. baby tido banyak tu.. hehe good luck mommy.

4y ago

Kadang doc pon xjumpa cari degupan baby tu sbb kecik sgt.. doc tu malu la kot nk ngaku.. think positive.. baby kecik, ruang byk, mmg susah nk cari degupan dia.. kita tekan kiri, dia prgi kanan.. knp tk scan je sis.. 12w tu dh jelas sgt kalau scan.. nmpk heartbeat dia.. pegi klinik yg canggih sikit, nnti doc bg denga skali bunyi heartbeat melalui mesin scan..

Owh.. Mksd kamu dgr guna baby doppler tu ke? Haha.. Sy check msa 5 bln baru la guna baby doppler. Selalunya scan je. Time scan la sis ptt rsa happy. Sbb dpt nmpk degupan jantung baby. Yg guna doppler tu utk 3 bln mmg agak awal.

Mksd sis dgr degupan jantung baby guna telinga ke?? Saya ni 5bulan lebih pon xde dgr degupan jantung nye haa walaupun husband g lekap telinga at perut.. Janji g hospital dktr scan ade degupan jantung cukup laa..

xsama ty sis..ada yg awl 3 buln.. oun msih xdgr dguon jntung sy ari tu 3 buln oun blum dgr denyutan jntung 4 buln bru dgr

Sya dopler tu pki, bila kndungn sya 23 mnggu bru dgr.. Sblom ni sya scan detail 21 week dgr guna machine je..

Sis, try la scan kt tmpt yg ade scan detail tu.. Machine dorg power boleh dgr.. Tu pndpat sya jela..

Rasa xdgr jantung bby... klu sis risau.. g scan kat swasta.... skodeng dia tgh buat apa... 😘

kalau pakai telinga, memang tak dengar langsunglah....saya 9bulan pun tak dengar apa2

kalau kk biasa dkt 5 bulan bru check pakai droppler.. sbb awl2 ssh skit nak dgr

Sy hari tu 8 minggu da dgr degup jantung baby