pengalaman ibu

Hai semua nk tnya la...sya bru kahwin 28/12/2019...mnggu ke dua kahwin sya period...n skrng sya rsa pening...bdan sya rsa cpt pnt...sesak nafas.. lebh kurng seminggu dah sya rsa mcm tu.....sya nk tnya ada sesapew blh kongsi pengalaman awl kehmilan x..

10 Balas

saya pjj dengan husband. sepanjang 2 mggu husband balik rumah, kami TTC. selepas seminggu tu mak mertua bawa ke pasar. Keluar ja kereta saya LOYA terhidu bau ikan kering. Tegerak hati siikit ja masa tu.. tp x nak beharap. lepas tu ada masa tu meluah dekat husband.. dan tiba2 menangis 🙊😅 (MOOD SWING org putih cakap). Then hari sepatutnya period, husband balik kl. esok malam pulak, pinggang sakit sangat... tak dapat tidur. tgk dekat tandas ada lendiran putih pekat (WHITE MUCUS). Google jap tu salah satu tanda hamil. Tp x nak fikir sangat. Then tertidur. Masuk ofis esok pagi capai upt, alhamdulillah double line. mcm tu saja laa kisah saya... (alhamdulillah Allah rezekikan period on time 27 hari)... inshaAllah... dan ambil tips hamil yg sesuai ikut kemampuan diri dan keikhlsan hati sisi dan suami seadanya. banyakkan zikir Ya Bari’, Ya Khaliq dan Ya Mussawwir ya sis.. baby dust...

Awal pregnant mmg taktau pun perut dh berisi walaupun ada simptom2nya tapi masih boleh buat kerja rutin dgn bersemangat. Hubby setiap hari suka desak utk buat upt tapi saya denied. Masa tu hubby selalu demam, kurang selera makan & sakit kepala (rupanya hubby dulu yg alahan , kesian sgt)... Sekkali missed period then g scan, nah confirm pregnant. Mulalah episod muntah, loya, pening, tak boleh makan, tak boleh masuk dapur, tengok periuk belanga pun dh rasa tunggang- terbalik. Saya pula yg continued alahan. Hari2 muntah sampai kena admitted. Tulah kisah duka lara nk dapatkan anak sulung..hmmm

Sy masa belum delay takde tanda pun cuma rasa nak period mcm biasa. Bila delay 5 hari mmg dah boleh agak la sebab paling lama delay biasanya 2 hari je. Hari kelima delay period tu masa drivint kat traffic light sy kejar lampu kuning then tiba2 sakit cramp kat perut sampai mengerekot badan hahaha. Lepas tu tunggu ckul seminggu delay baru test. Alhamdulillah positive

mula2 tahu waktu kena travel dr kl ke ipoh ada kursus seminggu . penat lain macam pdhl bilik tgkat 1 je pstu bahagian pinggang ni xtau nak kata sakit dia . bila xde taklimat keluar beli upt , test kabur : tp dh rasa lain .

Sy spatutnya peroid dlm bulan 7 tu tpi x datng2 , bln 8 nie pn still x dtg period.. lepas tu hari berlalu tba2 ad rasa mual2 ,pening segala, Dan sakit kat bawah perut nie, bila cek upt double line.. Syukur sangat...

Saya mula2 lagi teruk,tak perasan hamil ingat angin je..satu mknn tak boleh,sy pun pelik dgn diri sendiri sebb selalu mkn je..rasa pening,muntah badan penat semua ada walaupun dh 12w😁journey mummy..alhamdulillah

Sy masa awal kehamilan, sakit pinggang and cramp perut mcm nk period. Tp check upt negative. So ingt perubahan hormon lepas kahwin. Tup2 dua minggu lepas delay period, check upt positive. Alhamdulillah.

Perut buncit tibe2. Selera mkn bertambah. Ada rse loyA kdg2. Tp lps seminggu dpt tau pregnant, terus hilang selera mkn. Loya pening sepanjang masa.

4y ago

Hahaha...aamiin...nurves plk rsa

Masa tak tahu lagi tengah pregnant takde rasa apa, masa dah tahu tiba tiba jadi selalu mual kalau fikir nak makan, breast rasa sakit.

4y ago

Owh okey kak trima ksh