scan 7weeks4days nampak kantung je

hai siapa ada pengalaman scan masa 7weeks nampak kantung shaja? sy nampak dlam kantung ada mcm sesuatu kecil tapi doc taknak zoom dia kata takkan nampak apa lagi waktu usia kndungan mcm sy ni.. dia suruh repeat scan lepas usia kandungan 11weeks mcmtu.. hmm tak thu nak rasa ape

12 Balas

awak boleh pegi scan klinik lain pula utk pendapat kedua...kes sy pulak,masa tu sy sepatutnya 6w kalau ikut tarikh last period.gi 1 klinik swasta ni , scan tp tak nampak n dia tekan kuat2 perut sy try cari2 kantung..last die kata lain kali sebelum dtg cek upt dulu..sy kata la sy cek upt dh naik terang dah..pastu dia diam n kata rahim awak mcm nak period bukan pregnant..sy balik hampa sgt n asyik pikir je ape tukang scan tu ckp..mlm tu smpai demam suhu naik tinggi sebab terlampau stress pikir apa yg dia cakap.esoknya tak tahan sgt sebab suhu panas siap mual n cirit birit,sy dh lembik terus ke emergency hospital .dekat sana doc bg drip air n sy cakap sy pregnant tp belum buka buku pink sebab awal lagi..doc hospital kata ok kita scan terus la sebab risau juga suhu tinggi.doc tu letak je alat scan kat perut sy , elok nampak kantung cantik je.doc siap tunjuk dekat sy ok ni kantung ya..elok dlm rahim..sy dh meleleh air mata pelik sgt kenapa semlm scan klinik swasta tu tak nampak.tp ni elok je terang nampak.alhamdulillah skang sy dah 11w.baby sihat..sejak dari kes tu mmg sy blacklist klinik swasta tu.siap bgtau kwn2 jgn la pegi sana..xtau la yg scan kat klinik tu doc ke pakar sono ke ape..siap kata rahim macam nak period bukan pregnant.teruk sgt..siap tekan kuat2 lg perut sy masa scan tu..awak jgn stress2..kalau awak yakin yg awak nampak tu baby awak scan dekat klinik lain...jgn pegi tempat sama.

Awk kena pergi klinik lain juga utk confirm sbb apa tau,pengalaman sy..sy check upt positive ,lepas tu selang berapa hari perut rasa tk selesa try pergi klinik berdekatan dgn rumah check scan bagai doc tu kata sy tk mengandung pun tkde kantung ke apa pun sy pun jem,sedih semalam esknya pergi juga klinik lain scan ii ade je kantung ade je janin and dngr denyutan jantung tu ade..sy pun tktahu la nk kata mcm mne dkt klinik tu mmg tk jejak kaki dh kalau mcm tu

2y ago

Betul! Mmg ada certain klinik doctornya malas nk scan betul2 pastu dikatanya takde lagi. Sy pernah pergi scan klinik biasa doc kata baru nampak segumpal je tkde heartbeat. Bila tanya mmg tak boleh nmpk ke? Doctor kata “still kecik lagi what do you expect?” Sy diam je. Rasa tak berbaloi pun ada byr scan kt klinik tu. Pergi klinik lain doktor wanita kanak2, doktor tu siap explain and zoom, siap boleh dengar heartbeat.

. coba pergi kelinik lain sis . saya pun pernah macam nie juga kandungan 5w3d kalau saya jahat kena buang doc tuh ada patut dia cakap baby ada dalam perut cuma tak ada kantung . so saya bawa bertenang and keputusan pergi kelinik lain dan syukur scan kali ke dua doc cakap ada kantung ada baby juga depan mata sya memang jelas² sya tengok ada kantung kalau d ingatkan kata² doc yang kali pertama saya pergi tuh rasa nak saman je.. syukur sekarang masuk 7w .

Pengalaman saya ya. Masa tu kiraan saya 7w 5d, pergi scan swasta dia kata baru 6w 6d nampak kantung and janin kecil sgt. Okay takpe saya repeat klinik lain pda 9w 9d dan sudah nampak heartbeat. Dr kk scan pulak pada 12w and ambil kiraan dr swasta. So jgn sedih, ada org cpt tumbesaran janin, ada yg lambat. Ada org 14-15w dah rasa kick, saya 22w baru rasa 😂 jgn stress ya

2y ago

Alamak saya takde exp tu pulak sis. Sebabnya mmg saya decide tunggu sampai nampak janin baru proceed pergi kk. Kot la tak nampak janin lagi dia suruh balik and repeat scan ke apa ke. Buang masa saya ulang ulang kk

sama ada pergi klinik lain, atau takpe tunggu je lagi 2 minggu dan scan semula.. normal je awal2 ada orang yg bila scan xnampak lagi, Dr pun takde conclude yg bukan2 macam terus cakap tak pregnant atau ectopic.. yg bahaya kalau awal2 scan tak nampak tp Dr terus cakap mcm tu, dan nak bg ubat turun darah..

teruk doktor awak... sy scan 4week nmpk kntung, then dia nk jugak scan bwah nmpk dot kecil lps godek2 bg nmpk jelas kt kami Laki bini..puas hti walaupun 4week je msa tu scan nk confirm pregnancy...

2y ago

ya sis.. sy tak expect yg doc tu mcmtu.. seolah mcm takde pengalaman je dalam prgnncy.. sebab klinik yg sy pegi ni doc nye always betukar..sebelum ni sy pergi bagus.. tapi kali ni doc nye mcm santai sangat pula.. sy tnye adakah kntung sy normal.. lepastu dia kata.. “kita tak boleh nk ckp keadaan kntung ni ok ke tak ok ke.. bg sy dah ada kntung its ok.”

sama pernah 2 kali..2018 &2021.. dua2 kantong kosong.. kena cuci kat hospital..masa 12 weeks.. skrg tgh tunggu hari nak bersalin..37weeks5 day

8w above bru nmpk depends on org. sbb tu selalu doctor suruh repeat scan balik. tgu je sampai 9w to 10w bru repeat balik.

2y ago

tu la sy cadang repeat lagi scan after 2 weeks.. harap kandungan sy kali ni menjadi la

saya mcm tu 7week tp dr ckp mcm 5week then nmpak kantung saja, Alhamdulillah skrg 17week baby dh besar dgn sehat

sy 7w 3d dh boleh dengar jantung dia.. better pergi scan kat klinik lain .. kita bayar kan