Teruk Alahan

Baru 6 minggu, teruk alahan anak ke 2 ni..makan je muntah, bau ikan goreng muntah, bau wangi2 sikit mual.. Mommy ade ke tips yg blh kurngkn alahan..seharian rebah xblh buat apa2. Bila dtg mual2. Baru suku Trimester pertma. Dh mcm ni. 😭😭😭

36 Balas

mmg mcm tu sis,saya ni anak 1st tp alahan ya allah utk 3 bulan pertama bkn main sengsara saya d buatnya smpaikan acid perut saya muntahkan..mmg kena banyak tahan hati,mak saya klau siang ikan sya suruh potong jauh2 🤣🤣 ayah saya suka spray wangi pun saya suruh stop sbb mmg x blh bau..😂😂 24jam rasanya saya habiskan masa utk berbaring,xblh nak bangun pening,jln sikit muntah..saya cuma blh consume milo dgn biskut utk thn lapar je,mkn bubur,mkn nasi,mkanan berlauk semua saya muntahkan..kena try error jg utk cari makanan,saya jenis mngidam asal mulut dpt merasa sikit lps tu d muntahkan la balik..😂😂 skrg Alhamdulillah dah 30weeks.. haritu genap 3 bulan alahan totally stop,skrg apa je saya xbedal kalau bab makan..🤣🤣🤣

Alahan mmg blh buat kita down sis.. sy awal mengandung pun xdpt nak terima badan. Nangis hari² sbb awal tu sy kerap lapar dan blh mkn semua benda.. masuk 6w-12w sy start alahan bau dan makanan. Apa masuk je keluar balik. Jenis alahan dtg ptg ngan mlm. Sy ada gastrik pulak tu. Hb makin drop. Bg sy sis, mmg normal semua ni.. nak xnak kita kena kuat hadap, sis try je apa yg blh telan..kena try n error. Kalau rasa teruk sgt, jumpa dr bg tau. Ada sstgh yg bg veloxcin, kalau dehydrated sgt depa bg masuk drip. Yg penting keep mkn folic acid dan hidrasi badan kena jaga ya.. sabar ya.. InShaaAllah blh tempuh semua ni.. ramai je yg alami mcm sis.. jgn down² sgt tau.

1y ago

Saya amik veloxin... Alhamdulillah serasi ngan saya...

xda nya ble kurng kn alahan 😅😅 sya pun hari tu dri 6week smpai 15week sngsara smpai gastrik sbb perut kosong asyik muntah .. tpi bila msuk hsptal sbb drip air ok lh xda muntah sbb kna bgi ubat tahan muntah & tak perlu hidu bau masakan sbb mknan d hsptal xda bau n kurang rasa.. 🤭 4hari lh aman tpi sngsara lh sbb jarum sntiasa d tngan,,hari2 ganti jarum ,,sakit 😅😅 bila balik kana bagi ubat tahan muntah tpi tu pun sma jugk ble mual bila terhidu mcm2 😌😌

rasanya xde tips nk hilangkan sis.. waktu awal kehamilan sy pn teruk alahan sy ikut cara kawn2 bgi tips kurangkn alahan pn sama je.. yg pnting jng biarkan perut kosong sis..makan sikit2 tp kerap.. minum air secukupnya.. sy masa alahan teruk dah macam mak lampir x larat nk urus diri dah🤣 15w bru hilang alahan bru ceria muka skrg dah masuk 33w serla mkn pn betmbah sampai dr ckp control makan sbp berat badan dah berlebihan🤣..sis sabar je ye hadapi alahan tu...

mmg alahan pregnant nu x boleh buat apa sis, saya pun masuk minggu ke7 alahan teruk juga selagi celik mata situ la muntah siang mlm walau perut x ada isi, kena besabar sebab dalam sakit alahan ni kita di ganjar pahala,masa alahan saya makan oat,pisang dan apple saja, lepas tu masuk minggu ke14 baru alahan kurang saya dah beselera makan dan berasa lapar, masa alahan tu makan apa pun x lalu, cium bau masakan busuk dan mual memang tersiksa masa tu..

1y ago

Blh thn keras hrga dia..

sy dh 5bln dh... baru ok ckit alahan ni... buku blum buat lgi... ank ke3,,semua alahan... try mkn gula2 klau xnk rsa loya,, smpai skg sy gula2 sntiasa ad dlm mlut.nak mndi pn kna mkn gula2..kalau tdk meloya xthn,, skg, alhamdullilah bau dah ok dh... cuma xblh mkn ikn atau ayam goreng... sy mkn ikn bakar je... hari2 cmtu... sayur lak nk kaler hijau... baru blh telan... ulam ulaman kena ad time mkn... semoga puan lekas sembuh dari alahan...

saya dah masuk trimester kedua pun masih ade alahan... dia boleh ansur2 kurang janji awk jgn skip mkn... mkn dalam kuantiti yg sedikit pun tak pe... dan saya nk kurangkan alahan tu saya mkn epal hijau, kismis, buah delima, kadang2 saya ade juga mkn buah pear... lagi satu minum air suam banyak2 supaya tak kurang air dalam badan. 🥰 all the best ya puan...

Sya pon mcam tu klau beli kt kedai or sendiri masak memang tk boleh nk masuk , baru 2 suap dh muntah balik sebb tk leh bau masakkan tu , tapi klau sya balik kg mkn masakkan mertua atau mak bukan main menambah2 , sendiri masak tk leh telan hahah , klau dok rumah saya mkn je la apa yg bole di telan mcam roti , nugget2 dan bnykkan mkn buah ,

1y ago

sama🥲

saya pun tak boleh bau tumis2 so kalau orang masak saya lari masuk bilik. orang yang masak tu make sure bukak kipas & bukak pintu tingkap rumah bg bau cepat keluar dah habis bau tumis baru saya keluar bilik..bau sabun pulak saya tukar beli sabun buku pilih jenis yg saya boleh bau..alhamdulillah ok sikit tak muntah dah masa mandi..

saya tk boleh makan dgn kenyang Dan bnyk...kalau over makan...maka lepas tu akan bertapa didepan mangkuk tandas..dan saya alah dgn bau orng masak.saya masak tk pe. tapi kalau orng lain masak ..kena tutup hidung,ttp pintu bilik atau sembur fabrez dkt langsir..semoga ibu2 bertabah dan kuat menghadapi alahan