Pam Susu Yg Betul

Hai semua Setiap kali pam susu, mesti dpt tak smpai 3aun Ape perlu saya buat ye? Sy suda mkn kurma setiap hari, minom horlicks, minum air lebih 2liter sehari, minum air longan+kurma cina Adakah pam susu sy tidak bersesuaian dengan breast sy? Perlu ke saya tukar breastpump lain? Kerana 4tahun yg lepas pun sama juga Setiap kali pam susu dpt sikit je Susu bnyk. Tp bila pam sikit je yg keluar Or ade teknik pam susu yg betol

Pam Susu Yg Betul
27 Balas

Saya dulu ada masalah ni sis. Susu byk, selalu bengkak susu masa dlm pantang tp bila pump xsmpai 1oz pun utk one side. Rupanya sbb saiz corong pam tak kena dengan ukuran nipple kita. Ramai orang tak tahu pasal ni. Saya google pasal saiz corong pam baru saya tahu rupanya ada byk saiz yg berbeza mengikut ukuran diameter nipple kita.

4y ago

Ooo yeke 2la sy pun rase mlsh nga pam ni kot Rase mcm corong xbsesuai nga breast

Sama. Maybe memang ada orang macam tu, bila pump susu ngam2 je walaupun kita takde stress ke apa. Makan semua eat clean dan ikut tips2 bagai. Siap urut lagi.. cuma kerapkan pump jela. Saya anak dah setahun tapi memang setiap kali pump walaupun 30 min sikit jugak keluarnya. Kalau baby tu menyusu okay je. Gudluck sis!

4y ago

2la Myb ikot demand bb Ok2 tq

Kalau pam ni sbeleum ni guna okay dpt hasil banyak, tapi lately hasil berkurang sedangkan susu memang banyak bila baby df, mungkin sbb valve atau ada parts lain pump tu yg perlu ditukar. Tube pun ada tempoh dia. Valve tu kalau dah makin longgar, suction dah x kuat. Pump brand apa ye sis?

4y ago

Oo yeke Ok2

Kena tgk baby tu umur berapa, kalau dlm pantang lagi mmg sikit je sis. Badan kita ni bijak, penghasilan susu ikut size perut anak kita. Lagi satu, lepas pump breast rasa kosong tak? Klau x mungkin sbb corong x sesuai dgn nipple. Salah size corong pun bleh mengurangkan kuantiti susu.

4y ago

2la sy pun mcm ade terfikir mcm 2 Myb ikot demand bb Sbb bb pun kcik+prem N mmg die mnom skit ja

Situasi kita sama sis.. bila anak mnum susu ada je..tp bila pam susu xsmpai 3 auns pun. Tp baby kerap sgt menyusu.. sikit2 susu.. baby nk masuk 5 bulan. Tiap kali kalau nk menyusu mesti lama, kadang tu smpai muntah susu balik. Last2 sy give up nk pam..🤣

4y ago

Aah mcm 2la Sama sgt Susu bnyk sgt Smpai bb tersedak2 Susu meleleh2 kat dagu die Tp bile pam skit je yg dpt 2yg pelik 2

Cuba kluarkan susu cara urut dgn tngn sj.. mgkin susah la sbb bab sambut susu tu kluar lagi tapi kena ada bantuan atau kita yg kena fokus dn hati2 sambut susu kluar wlpun susah tapi berhasil..sdkit lmbt la ya bila sndri2 sja yg buat tapi okey la.. hehe

Teknik pam & corong pam xngam dgn breast. Klu sy, sy pam slowly mula2, bila susu memancut sy pam dlm 10min, rehat 5min, pam lagi 5min, rehat 5min, last pam 5min. Ini utk sblh breast je sbb sy pakai pam manual, suction & massage lebih lembut.😊

4y ago

2la Sy pun rase teknik n pam xseswai Arini baru try mcm2 teknik Dpt la dlm 4aun gak skali pam

Teknik pam x btol... Mula² pam slow dulu... Bila kita rasa breast kte mcm air susu nak mancut tu laju kan suction pam... InsyaAllah berhasil... Mula² dulu sy pun mcm ni... Bila tgok tutorial kat youtube bru paham teknik...

4y ago

Sama².. Kena banyak try n error...

Saya pun sama , last ii marmet jala 😂 . Susu pancut ii bila bby hisap , mai tang marmet hm hmpehh nk smpai 2oz pun payah . Minum air 2botol sehari 😂 , dh buat jus pegaga , makan habatussauda , hm still mcmni jugak🥴

4y ago

Betoiii 😂😂

Nk ty ank sis umur dh bpe ye......SBB klau sy msa DLM pantang....selang 2jam wajib pump.....klau x nnti bgkak..setiap kli pump mmg akn dpt 5onz....tpi ank dh masuk 1thun 2bln....susu mkin kurg....mkn cmne pun ttp sama

4y ago

Ank sy baru 45hari Da abis pantang smlm