tak makan sayur

Hai semua. Ade tak mommy to be yg x makan sayur during pregnancy ni? Sye sbelum pregnant pun mmg jenis x mkan sayur ? bila pregnant ni risau pulak klau x mkan. Sye bukan sje x mkan tpi mmg bila mkan sayur je automatik rse mcm nak muntah. Tekak x leh nak terima. Sbagai alternatif, sye ganti dgn makan buah buahan. Ade tak yg mcm sye ye?

13 Balas

faham sis, husband sy klau makan sayur mmg akan terus muntah. sy pening cari cara nk bg die mkn... setakat ni berjaya bg die mkn bunga kobis dgn brokoli je.. sayur lain die pandang pon mcm geli.. mula2 rse mcm mengada2, tp lame2 bru faham mmg ade org yg jenis mcmni.. tkpe sis, ade mse try mkn skit2 .. mngkin lame2 boleh suke..

4y ago

Ye klau kwn2 yg bru kenal sume ckap ngade sje je x nak mkan padahal benda sehat. Bukan xpenah cuba, mmg da cuba klau tertelan or terkunyah tu automatik leh stop mkan, mati selera dibuatnya. Wah kira stu achievement la sis berjaya at husband mkan sayur hihi.

Sy pon jenis tak makan sayur sblm pregnancy..tp waktu mengandung kena paksa diri utk makan sayur fikir utk kebaikan baby je. Kalau ikut kan mmg kdg2 rasa nk muntah lepas mkan, tp sbb baby dlm perut, tahan je la. Tp kerap kan jgk mkn buah2.. Kena kuat utk baby.

4y ago

Betul tu sis, tq 4 sharing 😊

Sy tk mkn sayur sblum pregnant.. lps pregnant pon sy cuma amik buah2 jer.. tp mase tgh2 2nd trimester tetibe mkn sayur 😂 xtau la pembawakan ke apa. Tp sy cuma fikir nk mkn mknn berkhasiat utk baby sy jer.. 😊

4y ago

Btul la tu.. 😂 skrg ni kalau mkn nasi, mmg kne ada sayur.. selera lebih skit la.. kalau ayam/ikan je rase cm xkena kt tekak.. mcm2 kan org preggy ni..

Cari alternatif lain sis, supplement spirulina ke. Tapi kene tanya doktor la dulu boleh tak nak amik. Atas sebab tak boleh nak makan sayur. Buah tu pon okay dah. Nasib la boleh makan buah. 😅

4y ago

Ok sis, thank you! 🤗

Sy sis tp sy mkn carrot je mse preggy sblm ni mmg xsk lgsg syur hehhe tu pon carrot kena letak dlm sup spye xkeras sgt hahah nampk x org yg xsk syur ni mkn cmne😂 Tp Mmg kena bykkan buah

4y ago

Ok la ade jugak mkan, mcm sye mmg x mkan sayur langsung sis 😂

Sama la...sebelum pregnant memang tak makan... Tapi time pregnant ni kena consume jugak walau sikit.. Sayur apa yg boleh telan jeee.. Untuk baby. Saya fikir macam tu je

4y ago

Hahaha at least sehari tu kena ada salah 1. Buat goreng ke sup atau tomyam.. Lepas habis mabuk2.. Baru dapat makan sayur n protein dengan proper

Sy xboleh makan sayur time pregnant. Kembang tekak nk muntah haha. Padahal sblm pregnant ok je makan sayur. So anyting yg berkhasiat sy makan je mcm buah² gtuu

tu la x mkn syur jgk.tp paksa je makan.sbb hb mkin low.ni lg sbln lbih nk due blaja mkn bendi plak.buat muke posen jela telan 😂

4y ago

cm x rasa apa.mkn cpt2 trus telan.hehe

Sy xmakan syur jugk.. Tp syur berdaun ok je. Mcm kngkung n bym.. Tu pun daun je.. Btg xmkn..huhu.. Slebihnya sy mkn buah buahan

4y ago

Tu pun daun je..huhu.pstu cuma blh wt rebus air je.. Klu x mmg xlalu nak mkn