Anak Susah Makan

Hai semua... Ada x anak ibu2 kat sini yg susah nk bukak mulut bila diberi makan? Anak sy umur 7 bulan lebih tp punyala payah nk makan. Ank sy fully bf. Kat pengasuh kadang 3 botol 4oz x hbs dia minum. Sy hntr jam 7pgi ambk dia dkt jam 2 ptg. Dh dgn sy baru dia menyusu tp tu pun on demand. Sy risau jgk sb dh 2 bulan berat masih statik cuma nurse ckp xplu risau sgt as long as berat msh ok ikut carta tu. Tp as mak2 ni, smua bnd kt risau kan ? please share pengalaman ibu2 jgk supaya dpt menenangkan hati sy yg tgh gundah gulana ni. ?

112 Balas

Alhamdulillah..anak sy br start makan ni..sy bg bubur kosong dlu..makan smpai abis..agaknya bila time kami makan slalu letak dia kt sbelah meja..agaknya tgk je kami slalu makan kan..haha smpai giliran dia bole makan..trkejut jgk sy bole dia abiskan stiap kali makan..ni dh nak masuk 7 bulan lg bape ari..hrp2 abis jgk la makan nnt. Kdg2 sy nak bg dia hepi makan..sy buat bunyi2..aumm aumm baca Bismillah stiap kali suap..pastu bg dia relax jap..bg air suam skit klu dh suap byk kali kan..pastu br sambung blk..bila buat bg dia ketawa tu..lps tu laju je dia makan..huhu..xtaw la mgkin sis bole cuba ke..pastu variasikan makanan anak jugak..bg buah..bubur cmpur ayam..sayo..bg sedap skit mgkin dia lg suka nnt..elakkan bg anak nestum or cookies baby tu..bg real food lg better ya sis.. Utk naikkan berat kan..cuba sis bg avocado..ada lemak baik utk naikkan berat baby..

1y ago

mcmna cara bgi makan buah avocado

Saya mula bg anak makan dgn puree buah dan puree sayur masa dia usia 5bln atas approval Paed.. bila dh masuk 6bln sy dh start masak bubur yg campur dgn ikan/ayam/daging bersama dgn kentang/carrot/brocoli/bayam (2sayur boleh divariasikan dan dipilih utk stp hidangan) plus sedikit olive oil.. Alhamdulillah ank sy suka.. ms usia 7bln dia dh makan 3x.. pg dan ptg puree buah/sayur.. tengahari bubur full meal.. bulan ni dia dah nk masuk 8bln.. start 8bln ni baru sy nk start resepi2 baru mcm nk try buat finger food yg berasaskan bubur juga.. nk bg dia feel the food.. org kata nk fine motor skills dia.. coz sy tgk dia mcm tertarik cara org dewasa makan.. jd kita buat sendiri baby food yg sesuai dgn bayi.. tanpa garam gula dan apa2 perisa tambahan.. gunakan perisa semulajadi.. contoh ikan bilis utk rs masin.. kurma utk rs manis.. ini sebahagian contoh la yg sy buat utk ank.. ank sy 8kg ms dia checkup 7bln.. lahir 3kg shj..

Salam puan.. saya 2 orang anak.. pertama 3tahun kedua 7bulan.. kesilapan saya masa dulu anak pertama, saya tak tahu taktik menyedikan makanan bayi 6 bulan.. saya blender Dan kasi makan anak saya asik buat mcm nk termuntah ja.. sampai la anak pertama saya ni jadi seorang yang sangat memilih makanan.. tapi bila anak kedua ni.., saya betul² nekad m'gali ilmu di semua mensos . Kali ni saya blender Dan tapis bubur anak saya.. alhamdulillah makan begitu selera.. tapi bile saya blend kasar , anak saya menunjukkan reaksi seprti sama abang dia ketika dlu.. NK MUNTAH.. Dri situ saya tahu ohhh anak aku ni nk makanan yg betul2 di blend.. Dan x nk kasar.. Cuba puan try blender Dan tapis.. janji dia makan.. ya mmg org akan cakap eh 7bulan sepatutnya da ajar makan yg kasar.. , tapi TU la.., Dari anak puan x makan langsung..apa pun kita usaha.. insyaallah..

Hi. Sy start bg anak makan dlm 5bulan lebih. Sbb dia selalu susu tak ckup. Nampak lapar je. Jadi sy start 2mnggu awal before 6bulan. Smngu awal bg bubur kosong tp dia tknk sgt. Sy cmpur buah manis2 dlm bubur kosong dia berselera. Mngu kedua sy start bg bubur dgn carrot. Then baru start brokoli then kentang atau sayur pape la. Fav dia buah labu. Dh 6bulan baru start bg ayam. Tp dia alahan ayam. Sy bg dia makan dgn ikan bilis pula dlm bubur cmpur sayuran. Alhamdulillah wlaupon alahan ayam. Sy bg dia makan ikan merah. Lagi tambah slera! Buat soup. Sedap ya mommy2 semua😘. Then now, siang takbagi susu. Pagi bangun sy jrang bg susu. Susu campur dgn biskut milna. Makan tengahari bubur soup. Then kalau still lapar bg buahan puree. Ptg bagi lagi makan bubur syuran or whatever else. Start pukuk 8 malam baru bagi susu utk tidur.

Puan jgn risau ye mybe tu stage dia . My bby 7 month old bulan 7 ni 8 . Dah bg dia makan smua jenis puree x puan ? Bby sy ni jnis x suka bubur awl2 .Dia suka ubi kledek je . Pastu syur xmau syur hijau. Mau carrot atau labu je . Jd stiap kli sy nk dia mkn syur ijau sy letak crrot campu bubur . Letak carrot tu sbgai perisa . Insyallah dia suka bnda2 mnis ni. Puan bole try ye . Klau bole guna beras sumo tu . Lg manis beras org guna utk buat susi.pstu x sembelit jgk. Jgn bg cereal atau yg instant2. Klau bole bawak dia makan smbil tgk cartoon or bg mainan. Smga mbantu puan .. Pg ssh dia nk mkn nt .

1y ago

xboleh biasakan makan sambil menonton/main. kesan dia banyak buruk daripada baiknya

alhmdulillah anknsy 7bln mau la bkk mulut time mkn tu sy gilir2 kalau tghari bg bubur malam kang sy bg nestum spye dia xbosan.bubur plk kkdg2 campur ayam+carrot kdg2 ayam+kentang....tgk la ape y ade dlm peti kdg2 bubuq kosong sy blend bilis ank ok ja.sy buat portion dia tuk 3 ari .pastu tukar2 la menu nye ..cuma anak sy ni bersaiz kecil n lasak berak kencing alhmdulillah okay.nurse ckp selagi carta dia cantik n tak merudum ianya okay ja ibu.jgn dgr ckp org ank kecik la.lahir ta ckup bln la...slgi dia aktif nk mkn da alhmdulillah.lain bayi lain la carta tumbesaran nye....

Cuba buat susu avocado n try ks avocado puree .,, sbb ank sy ska avocado .. n buat susu dya akn knyg lm .. ns klau dh 7 bln sy start buat bubur tnpa blend dh cuma yg mcm ayam kr ikn bilis ke tlur sy blend then cmpur dlm bubur yg msk … sy x ikut rules mkn tawar msin phit tu sy buat mkn trus mix ikn bilis with brocoli .. ayam kntg n cheese .. semua buat bubur cmpor beras sumo .. n bubur udang , bubur seafood pling baby sy suka .. kn try n error pelbgaikn mknn … tp no salt or perasa gn asli je .. smga dpt mmbntu … n satu lg baby akn ska bubur ikan bilis mix tauhu telor jepun tu .. ni semua naikkn bdn baby

Anak saya start makan umur 5bulan+ sbb dia dah tnjuk tanda2 nak makan. jadi sy bg baby food instant Izzly dia ok, sy masakkan bubur dia sembelit. bila sy repeat order Izzly, sy rasa baik sy jual skali sbb anak sy makan. kalau berminat nk try bole pm sy ye https://wa.link/lpgrme Izzly ni sedap dan wangi, tapi xde tambahan gula garam tu semua. mungkin bole try pelbagaikan makan anak, Izzly bole tarik minat anak makan. ✌ just recomment based on my experience, anak sy skrg 6 bulan+

Anak saya macam tu jugak payah nak makan. Nak nak kalau makan bubur letak ikan bilis dgan sayur. Dia mkn 1-2 suap je pastu taknak mmg dia tempis. Dia suke bnde2 ad rase manis. Kalau sy buat puree pisang tu mmg suke la dia. Tapi sy buat bukan pisang je. Nak bagi kenyang sikit sy campur kentang rebus dgan cream cheese sikit. Mmg selera dia makan. Kalau buat bubur carrot dia taknak kalau nasi tu bnyak sngat. Sy kene bnyakkan carrot baru dia makan. Kdg smpai pening pikir nk masak style macam mane lagi nak bagi dia selera. Kalau yg dia tak minat tu nak taknak kene buang jugak.

jgn paksa kalau dy x mau mkn cuba resepi lain cm masakn bertumis ... anak sy pon mkn susuh bila kte tumis bawang anak sy tiap kali mkn kne boh ikan bilis klau boh ayam pon kne boh sikit ikan bilis.. klau boh ayam je dy x mau mkn . klau boleh hari2 tuka menu jgn hari2 mkn benda sme je dy pon jmu .. 2 hari sekali ke tuka menu.. bgi je dy mkn apa yg kita mkn macam sy bt masak lemak sblum boh garam sy ambik kuah masak lemak tu tambah sayor n ayam ke ikan masak sekali nasi dy ... so dy mkn masak lemak kte pon mkn masak lemak beza x de perasa je