Berat badan bayi menyusu badan

Baby sy 2 bulan dah, berat masa 1 bulan 3 95kg. 2 bulan 4.55kg je. Sy fully bf. Berat naik sikit2 je. Sy risau baby tak ckup menyusu. Org kata kerapkan menyusu pada waktu malam. Tapi masalahnya baby sy wkatu malam menyusu jam 7, 10 malam je. Kdg jam 8, 11. Feeding on demand. Sy x kejutkan dia utk menyusu, dia akan bngun utk menyusu. Actually, berat tu normal je. Cuma sy tgok baby yg fully bf berat badan 2 bulan 5kg ke atas. Org sekeliling sy keep on paksa sy campur susu formula sdgkan susu sy msih ada, msih bnyak. Apa ptut sy buat? Tq#advicepls #pleasehelp #1stimemom #theasianparentph #bantusharing #firstbaby #firstmom #thanks #ingintahu

2 Balas

Chill ja sis. Baby saya dua bulan 3.8kg jaa dulu.😅 Lagi kecil. Tapi doktor kata bmi normal should be okay dahh. Biarkan mereka sis. Kadang tu siap kata mak takpadan dengan anak, mak besar anak kecil jaa, yeke cukup susu ni. Kalau takreti jaga, tinggal je baby tu kat sini. 🥲 Kita yang penat penat mengandung dan melahirkan. Sis pula jangan stress. Once stress susu akan drop. Just ignore ja orang sekeliling katakan. Sekarang alhamdulillah baby dah 6.5kg dah pun, sedar taksedar dah 6 bulan bf. So all the best sia !

2y ago

sis .. anak saya lahir 2.3kg masa lahir.. masa 2 bulan 3.8 naik.. lepas tu 3 bulan 4.4 then skrng 4 bulan ni 5kilo jer .. saya risau sangat skrng dia tolak susu.. sbb mungkin gigi dia nak tumbuh kot. . nurse kata baby sy berat kurang .. dia nak berat yang ideal.. dia minum 4jam sekali jer.. anak awak berat berapa 4bulan .. sama Ker dgn situasi sy ???

kenaikan brt ank sis tu dh 500g+-. normal je sis byk tu naik.500g dah dikira byk xperlu nk topup fm pun. pekakkn je telinga sis.brt naik byk tu mknenye susu sis mncukupi utk ank sis.sy dulu lg la ank 1st, naik je 6bln brt naik 200g je. tp nurse sy xde ckp ape2. graf cntik lg

2y ago

Yeke sis. Sbb saya risau kalau baby tak cukup susu. Tiap kali dia menyusu sekejap je dalam 5 minit mcm tu. Kadang paling lama pun dalam 10 minit. Takut dia tak cukup hindmilk & takut jugak dia terlebih foremilk.