Berat Baby 9 Bulan

Hi mommies. Baby sy baru masuk 10 bulan. Masa check up 9 bulan, berat baby sy baru 6.5kg. Dia memang kecik je sb lahir pun 2kg. Sy full bf smpi umur 6 bulan skrg fully fm S26 SMA sebab nk bagi dia gemuk tp tgk berat dia xde meningkat sgt. Tapi dia sgt aktif, berak pun okay hari2. Perkembangan dia dah boleh achive apa yg baby 9 bulan dpt tapi berat je x ckup. Mcm mne ye? Sy risau tp ad yg ckp jgn risau asalkan dia sihat. #pleasehelp

5 Balas

sma ank sy. lahir kcik 1.8kg. skrg 11 bln 7.4kg . brt borderline. mmg kna bg mkn nasi + lauk 3 Kali Sehari xtermasuk snek . (meal maybe berbeza ikut awl nk bg ape janji ckup karbo protein fiber nya) . mnum air msak. sy dh 2-3 Kali jmpe pegawai sains pemakanan, Dy akn tye diet harian ank , tidur ank, susu ank bpe Kali Sehari. cukup ke x ckup. awk tnye nurse or doktor bila ada appointment baby k. mcm ank sy pgwai sains pemakanan tu suggest lebih kn protein, lemak (minyak) , pstu sy pkai unsalted butter. mkn mesti 3 Kali Sehari . bg mkn dlu dh lma sikit atau dia nk tidur baru bg susu. susu pn kena ckup ikut kotak susu tu bg. cntoh skrg 4 Kali Sehari. so lbih krg 4-5 Kali Sehari. sy suggest awk bgtau nurse n doctor kk , pastu maybe kna refer PSP mcm sy juga. Dy akn bantu .

Anak sy pun macam puan jugak, berat kurang, masa 9 bulan berat cuma 5.9kg, sekarang dah 10 bulan tak tahu lah brp, doc tanya macam polis dah, sampai kena ambil darah, kesian. Jumpa pemakanan dah brp kali dah, esok nak checkup tak tahu berat brp pulak

10mo ago

Ye betul, doc ni tanya macam polis, buat kita lagi risau, anak sy cirit semalam harini checkup berat turun, tapi berat memang tak pernah nak naik pun, asal dia aktif sudah kita lega

Kena pantau lah pemakanan anak gitu. Pastikan waktu tidurnya mencukupi, bawa anak morning walk kena Vitamin D drpd cahaya matahari. Parents ambil masa berkualiti bermain dgn anak selalu walaupun anak dibawah jagaan orang lain.

menu makan dia mcm mana? berapa kali sehari?

10mo ago

Dia kurang makan. Sy frozenkan mknn tp dia x suke..klu mknn tu bru masak bru dia mkn..dia pilih untuk minum susu dripda mkn. Skrg sy kerja jadi susah nak bg mkn. Parents sy yg jaga anak sy skrg dan dorg pun bnyk bg mkn yg instant