Anak Susah Makan

Hai semua... Ada x anak ibu2 kat sini yg susah nk bukak mulut bila diberi makan? Anak sy umur 7 bulan lebih tp punyala payah nk makan. Ank sy fully bf. Kat pengasuh kadang 3 botol 4oz x hbs dia minum. Sy hntr jam 7pgi ambk dia dkt jam 2 ptg. Dh dgn sy baru dia menyusu tp tu pun on demand. Sy risau jgk sb dh 2 bulan berat masih statik cuma nurse ckp xplu risau sgt as long as berat msh ok ikut carta tu. Tp as mak2 ni, smua bnd kt risau kan ? please share pengalaman ibu2 jgk supaya dpt menenangkan hati sy yg tgh gundah gulana ni. ?

113 Balas

Puan jgn risau ye mybe tu stage dia . My bby 7 month old bulan 7 ni 8 . Dah bg dia makan smua jenis puree x puan ? Bby sy ni jnis x suka bubur awl2 .Dia suka ubi kledek je . Pastu syur xmau syur hijau. Mau carrot atau labu je . Jd stiap kli sy nk dia mkn syur ijau sy letak crrot campu bubur . Letak carrot tu sbgai perisa . Insyallah dia suka bnda2 mnis ni. Puan bole try ye . Klau bole guna beras sumo tu . Lg manis beras org guna utk buat susi.pstu x sembelit jgk. Jgn bg cereal atau yg instant2. Klau bole bawak dia makan smbil tgk cartoon or bg mainan. Smga mbantu puan .. Pg ssh dia nk mkn nt .

1y ago

xboleh biasakan makan sambil menonton/main. kesan dia banyak buruk daripada baiknya