Anak Susah Makan

Hai semua... Ada x anak ibu2 kat sini yg susah nk bukak mulut bila diberi makan? Anak sy umur 7 bulan lebih tp punyala payah nk makan. Ank sy fully bf. Kat pengasuh kadang 3 botol 4oz x hbs dia minum. Sy hntr jam 7pgi ambk dia dkt jam 2 ptg. Dh dgn sy baru dia menyusu tp tu pun on demand. Sy risau jgk sb dh 2 bulan berat masih statik cuma nurse ckp xplu risau sgt as long as berat msh ok ikut carta tu. Tp as mak2 ni, smua bnd kt risau kan ? please share pengalaman ibu2 jgk supaya dpt menenangkan hati sy yg tgh gundah gulana ni. ?

113 Balas

Salam puan.. saya 2 orang anak.. pertama 3tahun kedua 7bulan.. kesilapan saya masa dulu anak pertama, saya tak tahu taktik menyedikan makanan bayi 6 bulan.. saya blender Dan kasi makan anak saya asik buat mcm nk termuntah ja.. sampai la anak pertama saya ni jadi seorang yang sangat memilih makanan.. tapi bila anak kedua ni.., saya betul² nekad m'gali ilmu di semua mensos . Kali ni saya blender Dan tapis bubur anak saya.. alhamdulillah makan begitu selera.. tapi bile saya blend kasar , anak saya menunjukkan reaksi seprti sama abang dia ketika dlu.. NK MUNTAH.. Dri situ saya tahu ohhh anak aku ni nk makanan yg betul2 di blend.. Dan x nk kasar.. Cuba puan try blender Dan tapis.. janji dia makan.. ya mmg org akan cakap eh 7bulan sepatutnya da ajar makan yg kasar.. , tapi TU la.., Dari anak puan x makan langsung..apa pun kita usaha.. insyaallah..