Anak Susah Makan

Hai semua... Ada x anak ibu2 kat sini yg susah nk bukak mulut bila diberi makan? Anak sy umur 7 bulan lebih tp punyala payah nk makan. Ank sy fully bf. Kat pengasuh kadang 3 botol 4oz x hbs dia minum. Sy hntr jam 7pgi ambk dia dkt jam 2 ptg. Dh dgn sy baru dia menyusu tp tu pun on demand. Sy risau jgk sb dh 2 bulan berat masih statik cuma nurse ckp xplu risau sgt as long as berat msh ok ikut carta tu. Tp as mak2 ni, smua bnd kt risau kan ? please share pengalaman ibu2 jgk supaya dpt menenangkan hati sy yg tgh gundah gulana ni. ?

113 Balas

Hi. Sy start bg anak makan dlm 5bulan lebih. Sbb dia selalu susu tak ckup. Nampak lapar je. Jadi sy start 2mnggu awal before 6bulan. Smngu awal bg bubur kosong tp dia tknk sgt. Sy cmpur buah manis2 dlm bubur kosong dia berselera. Mngu kedua sy start bg bubur dgn carrot. Then baru start brokoli then kentang atau sayur pape la. Fav dia buah labu. Dh 6bulan baru start bg ayam. Tp dia alahan ayam. Sy bg dia makan dgn ikan bilis pula dlm bubur cmpur sayuran. Alhamdulillah wlaupon alahan ayam. Sy bg dia makan ikan merah. Lagi tambah slera! Buat soup. Sedap ya mommy2 semua😘. Then now, siang takbagi susu. Pagi bangun sy jrang bg susu. Susu campur dgn biskut milna. Makan tengahari bubur soup. Then kalau still lapar bg buahan puree. Ptg bagi lagi makan bubur syuran or whatever else. Start pukuk 8 malam baru bagi susu utk tidur.