Anak sukar makan

ADA X ibu2 disini yg mngalami masalah ni skrg n Cara nak atasinya..Anak sy dulu ok ja Bab makan berat pun cantik tp skrg dh 1thn2bulan berat dia graph DH xcntik..n dia mmg Susah nk Mkn..sy stress sgt bila dia xnk Mkn n dia ludah Balik makanan Tu.. Sy ni kdg2 Mcm nk mengamuk bila dia start refused makan... DH try resepi kt group FB baby food tp dia still refused.. harap ada ibu2 yg boleh share dgn Sy tips2..thanks

1 Balas

sis kena cari punca kenapa anak taknak makan? umur mcm tu biasa sebab nak tumbuh gigi atau nak jalan. kalau dia reject nasi bg complete meal dlm bentuk finger food . kalau reject bersuap try bg mkn sendiri. kalau gatal gusi bg menu sejuk² atau finger food. selalu bersihkan mulut anak. bg sikit² tp kerap. klo taknak stop dulu. offer blk sejam kemudian. gap susu dengan meal menu jgn dekat sngt. anak saya penah fasa mcm ni. 1 meal tu amek masa 2,3 jam utk hbskn.

3y ago

kuncinya mmg kena banyak bersabar lah ya time BG dia mkn... thanks for the tips..