Kaki kejang

Hai mummies, nak tanya ada tak tips utk elak kaki kejang time tidur malam. Sy tidur mlm msti rasa panas badan , sbb tu jrg pakai selimut. Bila tak pakai selimut mesti kaki kejang. Sekarang dah 36 mgu.

19 Balas

Time cramp tu jangan gerak kan kaki.. Biarkan je sekejab jangan bergerak langsung walaupun sakit.. Seminit dua okay ler.. Kalau bergerak..15minit pun xhilang sakit tu,lepas tu esok pagi mesti ada kesan sakit.. Time pregnant hari tu macam² cari jalan nak fikir xnak bagi cramp..

Try sapu minyak panas or minyak cap kapak 🙂 Saya kalau petang ii dah mandi masa itu saya mintak suami tolong sapukan minyak urut sikit tapak kaki jari ii . lepastu saya mesti pakai stokis baik di rumah taupon keluar kemana ii mesti pakai stokis kaki kasut bertutup .

Biase sy klo cramp/ bersemut...lipatkn kaki smpai hilang rse... In shaa Allah bgun pgi pon xrse kesan tu... Pastu sy sblum tdo akn sapu myak terapi ayura botol hijau or pink... Mmg sgt mbntu..

sy pki stoking terapi fuhh selesa nye bgi diurut2 kaki.ongoing pki smpi bpntg..hlng x kene mengkarung dh.selain tu sy ambik oste shaklee..pemakanan kene jg.bykn mkn sayor.sy suke sayo bayammm

3y ago

stoking terapi mom care.fames dlm fb

Saya pakai stokin tu.. legaa kaki kalau pakai.. baru 5 bulan tp sebab obes bila diri lama sikit sakit sgt kaki.. momscare kot nama.. lupa dah.. sbb ada kt luar skrg ni xleh nak check..

sapu minyak pns sis pastu pki stokin..sy bt mcm tu...sblm tido sy lumur dgn minyak pns dr betis smpi tapak kaki pastu pki stokin...bru la tak krem kaki sy...

#old posting tidur lapik bantal bawah kaki bagi tinggi, selain tu kena make sure badan ada sumber kalsium yg cukup sebab nak kena supply dkat baby..

Saya amalkan minum susu panas sebelum tido. Sapu minyak panas kat kaki dan betis pakai stokin... Insyaallah boleh elak crem...

Klau saya tidur tu mesti mengiring dan bengkokkan sedikit sebelah kaki.. Alhamdulillah dah jarang rasa kejang kaki.

Sy sapu minyak panas...stiap kli sblom tido mesti mintak suami urutkn blkg badan n kaki dlu..klo x,nty xboleh yido