Kejang kaki waktu mengeliat

Saya 30weeks 6days .. asal mengeliat ja mesti kaki kejang. Saya tak mampu buat apa2 sebab tak tau redakan kaki yg tengah mengejang .. serius sakit . Mengeras, rasa isi kaki tu nak masuk celah tulang . Teruk kejang kaki saya ni dua2 betis kejang kalau mengeliat 😭 sejak first time kejang kaki hari tu, sampai ke hari ini kaki ni ada rasa sakit kesan kejang2 .. setiap kali berjalan akan rasa seperti kaki ni baru je lepas hiking tau . Any tips nak redakan kaki kejang ? Atau nak elak kejang ..#seriusnanya

16 Balas

Saya panggil simpul biawak / tangkap mengkarung, first time kena panic gila sbb sakit sgt terus hilang mamai2 mengantuk mengeliat tu 🤣🤣 klu kena lg suruh suami awak tolak tapak kaki awak ke dalam/ke arah awak utk lawan kejang tu. Selalu org main sukan kena cramp kaki akan buat mcm ni. Klu ikut nasihat doc, minum air secukupnya/ambil air ORS jika kerap kena cramp kaki tu 😁

Saya ada baca, katanya body kita tak cukup kalsium sebab tu selalu kena kejang kaki. Selalu kalau saya kena saya akan tolak kaki dekat dinding 😅 bagi dia lurus. Kalau kita bengkok bengkok kan kaki lagi sakit. Jadi bila kena tu, awak tolak kaki dekat dinding bagi lurus. In shaa Allah kejap je rasa sakit tu, nanti dia hilang.

1y ago

Sy dah amik kalsium cam doktor sarankan...Pun kena jgk sis.. 😅

saya first time kena kaki kejang tengah mengeliat mmg nangis sis. nak kata kurang calsium sy ambik ikut saranan doktor. susu pun tak pernah skip minum. skrg dh kurang kaki kejang sebab slow² sy mgeliat. lepas tu cepat² letak kaki atas bantal yg tinggi sis.

pakai compress sock. jgn trlalu ketat sgt, nnti xselesa.. boleh beli dekat farmasi... tidur tu tinggikn sikit / alaskn bantal pd bhgian kaki. minum susu scukupnya.. blh gak sapukn minyak angin kt kaki, urut² sblum tidur..

Saya selalu kena sis time tidur sebelum ni😂😂 doktor kata kurang kalsium sbb kalsium kite baby ambil. Doktor suggest minum susu 2 gelas sehari. Hari2 saya amalkan, memang sekarang tak ada langsung kena cramp hehe

Tu org panggil simpul biawak. Mmg sakit lah kalau kena. Sy dah byk kali kena mmg sakit abis betis.. kena pulak time tgh tido sakit dia tu ya ampunn.. skrg pun ade la jgk kena, sebab dah masuk 30weeks juga sy ni..

sy blm pernah lg alhmdulillah..kakak² sy ajar time dia nk kejang tu trs pegang tmpat yg rasa nk menjalar tu..sllu dkt bwh lutut..trus tekan...jgn smpai naik ke peha..itu yg di ajar .alhmdulillah

Sy hari2 cramp kat bawah perut.,Skang dah pregnat 8 bulan..Serius sakit...Tiap kali kena mmg sejam,sejam lebihla bru reda.Sampai menangis klu nk balikkan,mengiring badan...Sakit ya amat...

saya pun jadi benda yg sama bila geliat dan kesan dia xhilang..bila jalan rasa sengal2..sy cuba bertungku..dlm 1-2 hari alhamdulillah tak rasa dh kesan kejang tu

Kejang kaki sbb xckup magnesium sbnr nye. Normal utk ibu mengandung. Sy pun sllu kena. Sy beli magnesium oil. Mlm2 sapu. Dh lama xkena kejang tu😂