Pregnant first time..

Hai mommy... Saya nak tanya.. biasanya kita scan baby memang setiap dua bulan ke? Sbb sy pregnant 14minggu.. buka buku pink waktu 10 minggu haritu.. dan hanya masa buka buku je klinik ada scan baby.. tadi utk checkup 14 minggu hanya ambik darah je.. tak ada scan apa pun.. memang normal scan baby 2 bulan sekali ke.. 😊 sbb hati terasa nak pergi klinik swasta pulak hanya sebab nak tengok baby okey atau tak dalam perot ney.. yelah 14 minggu kita x rasa lagi pergerakan ke apa ke.. jadi hati ney tertanya tanya keadaan baby dlm perot okey ke tak.... 😅 Apa punya perasaan ibu entah saya ney.. risau terlebih... 😥

17 Balas

sama la macam saya sis.. tapi saya 8 minggu pergi scan swasta sebab gi kk dia cakap tak pregnant.. 11 minggu saya bukak buku dia dah tak scan.. dia just tampal gambar yang swasta bagi je.. baru ni 16 minggu saya ada cek up ingat kan dia scan.. rupa nye tak scan.. kite punya la excited nak tengok baby.. suami pun sama balik2 tanya nak tengok gambar scan.. cakap takda scan terus ajak gi scan swasta.. ingat nak gi jugak scan swasta tapi nak gi waktu 20 minggu ke atas sebab naj tau jantina sekali.. sekarang dah 17 minggu lebih.. harap2 dia okey la.. sekarang pun dah rasa baby tendang.. tapi tak tahu la betul tak baby tendang sebb orang cakap 20 minggu ke atas baru boleh rasa.. tapi saya rasa macam baby tendang sebab sebelum ni tk pernah pun rasa macam ni kalau pegang perut

Kk memang scan tak kerap kalau tak ada masalah. Saya pun masa 10 minggu, 18 minggu, 28 minggu dengan 36 minggu. Tapi saya ada je scan swasta masa 15 minggu sebab saja saja nak tengok baby. Dan 23 minggu scan swasta sebab nak buat detail scan. Kalau nak scan kerap kena pergi swasta lah.

4y ago

ohh baikla.. makna mmg kk punya step scan mcm tu.. hehe baikla.. x pe nampak nya klu nk tgok baby kene g swasta la ney.. hehehe.. tq sis..😊

Mcm tempat sy sbulan ada 2 kali antenatal appointment. Yg ptama, di klinik desa jumpa nurse check perkembangan si ibu (darah/air kencing) kat sini kalau ibu xdak masalah, mmg sbulan sekali je jumpa. Yg kedua, di klinik kesihatan jumpa doktor utk check perkembangan baby.

Ya klu di kk mmg xselalu scan. Scan hya masa bt buku pink, mgu 20 dgn minum air gula, mgu 28 dgn minum air gula kali ke2, dan time mgu2 nak beranak nnti. Gmbr scan pon sis kena minta drpd doc, ada doc yg xkasi, ada doc yg bg hya bila mommy yg minta.

4y ago

Haa utk scan p swasta ja sis. Utk checkup monthly bole buat kt kk. Swasta berbayar tp gambar scan lebih jelas dan bg sy lagi puas hati sbb screen besar.

tempat saya. kk akan scan masa buka buku pink, 20w,28w dgn 36w dan kalau ada masalah. bila checkup tu kalau jumpa doktor baru dia scan. kalau jumpa nurse je maksud cek biasa. sis kalau nak scan boleh buat dekat swasta. ckp nak 2d growth scan

4y ago

yeke.. maksudnya mmg normal lah kan dekat kk scan dua bulan sekali.. 😊 hehe.. okey terima kasih ye.. insyaallah ada rezeki ada masa nnti pergi scan dekat swasta.. 😊😊tq sis..

kkia tak scan selalu. ada minggu2 penting saja dorang scan, kcuali klau sis ada apa2 masalah kesihatan mmg kerap scan la.. selalunya pilih klinik swasta je utk scan sendiri,siap dpt free gift lg 🤭🤭 .

4y ago

ohh faham faham..hehe.. allhamdulillah 14 minggu ney.. semua masih okey.. hopefully akan okey la semua sepanjang journey ney.. tulah..sy dah terfikir nak g swasta jugak utk scan.. 😂

klu ibu mengandung x de masalah kesihatan mmg jarang scan..mcm saya sticker kuning..sle with LN setiap kali jumpa doc akan scan..tapi x print pun..cuma tgk berat baby, jantung je..

KK memang jarang scan. Tempat saya 12 weeks, 28 weeks , 36 weeks. Kalau nak kerap tengok keadaan dia kat dalam, kena pergi scan swasta je.😟

Kk jarang scan, melainkan ibu ada risiko apa2.. mcm sy pernah gugur, so kerap la dpt scan dekat kk, 7 kali jugak sepanjang pregnant

Kalau kk gov 3x sahaja smp bersalin..juz kalu Ada masalah br scan kerap ats keperluan...☺️

4y ago

ohh yeke.. faham faham.. tq sis.. 😊😊