SCAN BABY DAN BUKA BUKU PINK

hi mommies , nk tanya kalau nk buka buku pink mmg kena scan dulu kt luar ke utk pengesahan pregnant? sbb call KKIA dia ckp mcm tu… tapi kawan2 ckp just pergi je.. kalau scan , minggu keberapa yg dah boleh nmpk baby? Saya first time pregnant..

3 Balas

Haah. KK selalunya mcmtu. N dorg akan start bukak buku pink 10wk atau 11wk. kalau ada duit lebih pegi ke klinik swasta utk confirmation pregnant (scan). Scan 6wk selalu baru nnpak kantung, selalunya dr akan suh rpt scan masa 8wk utk tgk degupan jantung bby. Kalau sis ada duit lebih boleh scan masa 6wk & 8wk. Atau Kalau nk tgu terus 8wk utk scan luar pun okay sis sbb masa tu dh boleh tgk fetal heart bby. Lepas dpat gmbar scan yg ada fetal heart boleh pergi kk.

KKIA saya takyah. Buat appointment je. Nanti hari first buka buku doktor scan

Ikut tempat sis. Memang ada KKIA yang nak gambar scan untuk buka buku.