Barang baby

hai mommy nk tnya , persediaan barang2 baby ni biasa start kandungan bulan berapa blh beli? sorry tanya sbb saya frstime , ttc 3 thun , sdikit excited , dan nak tahu start dari barang apa yang biasa mommy sediakan dulu , ada org start dri brg mahal contoh : stroller ad org start dri barang mcm botol2 :)

15 Balas

Saya masa anak pertama taktau sangat so kelam kabur sikit. Dah beranak husband la kena beli2 barang sikit2 sebab banyak yang takde. Masa anak ke 2 ni dah tau so relax sikit. Saya start beli barang masa kandungan dah 20w. Kandungan dah betul2 kuat. Sebab saya awal2 asek spotting bleeding. Takut la jadi benda2 yang kita tak minta. Malas beli barang dulu takut kecewa. Bila kandungan dah stabil, baru saya start beli. 16w saya dah tau jantina so first benda saya beli baju2 baby, towel, toiletries, minyak telon. Tilam baby. Pastu beli sekali bath tub baby. Pampers. Bila dah 3rd trimester dah sarat tu baru cari barang2 besar macam stroller, carseat. Ada sesetengah orang cakap benda ni tak penting tapi pada saya penting sebab saya memang ajar anak2 saya duduk kat carseat and stroller dari baby supaya diorang biasa. Takde la asek nak berdukung je. ☺️

Saya beli start 5months or 20weeks+. Beli sikit2 every month bila dpt gaji sbb kalau beli lump sum agak besar amountnya. So bila masuk 5m dah boleh survey list keperluan & pastikan habis survey mana yg the best takut bila dah terbeli nanti terjumpa barang lain yg lebih menarik hati 🤩 Mcm saya 5m mula beli ampaian, towels & pakaian baby tp color unisex sbb gender 50/50. Time ni badan tak mengah lagi jadi best boleh pusing2 mall tgk baju baby. Then next months boleh focus items lain pula mcm tilam, kelambu, buai, botol susu (yg ni saya suka beli online & dah mula mengah masuk mall 😆). Kalau krim2 pampers baby & barang elektrik mcm sterilizer, breastpump saya beli time dah 8m/9m sbb berkait dgn exp date/warranty. Jadi rugi kalau beli awal. Sis jgn lupa juga request free sample pampers/wet tissue tau 🥰

7mo ago

Saya banyak beli di tiktok & shopee. Tapi make sure trusted shop or shopee mall or tiktok hq, saya suka join live so kita boleh tanya seller & baca review sekali + dpt diskaun gila2. Kalau di mall pula saya beli di Babyshop & aeon bahagian baby. Offspring & Applecrumby saya beli di website diorang. Free sample sis boleh try di sini https://community.theasianparent.com/q/link-free-sample-susu-pampersselama-ni-isi-tak-save/1320672?d=ios&ct=q&share=true

boleh start beli sikit2 dah sis. selalunya orang start lepas 12weeks. sebab lepas tu chance untuk keguguran tu dah turun banyak. kalau belum tahu jantina, boleh beli barang2 yg unisex dulu. mcm bathtub baby, barang mandian, barang laundry, carseat, stroller. barang2 pantang awak nanti pun jangan lupa. sis buat dulu list barang apa sis rasa perlu. tengok banyak2 list yg orang buat kat internet, google je list barang baby atau baby registry. then customise ikut keperluan sis sendiri. dari situ sis boleh tengok barang apa yg sis betul2 perlu, utamakan yg tu. yg kehendak, maybe boleh postpone lepas semua keperluan dah settle.

sy start shopping barang baby masa usia kandungan 29w. beli yang basic dan brg ibu. sy beli barang baby kat tiktok, shopee dan walk in ke Aeon Mall. brg baby cm baju baby, brg mandian, tilam, changing mat diapers dll. sy shopping brg ibu (just bg pendpt) cm maternity pad, breast pump manual (just standby), nursing bra (beli awal2). Dan lagi satu terpulanglah kalau nak beli barang berpantang utk ibu dan anak. stroller dan carseat, beli kemudian pun xpe.

Salam, sy start beli usia kndungan 7 bulan, rancang perbelanjaan ikut kemampuan. Mcm bulan ke 7 beli yg basic ja dlu : bju 3 helai, pampers newborn, tikar, bedak&mndian set, botol susu, tisu basah, dan tuala. Bulan ke 8 beli la untk ibu punya set pntang, bulan 9 pam susu dan topup mn yg takda. Semoga dipermudahkan. Sy beranak awl due 22/12 tp baby kluar 19/11 jd kena prepre awl2. Apa2pun smoga urusan dpermudahkan ya. Enjoy the journey

hi . sllu nya orang cakap jgn beli selagi kandungan belum masuk 7 bulan . sebab takut apa2 jadi dengan kandungan tu bila kita trlalu excited . mcm saya pulak anak first dulu lepas dh buat doa selamat terus pergi shopping . itupun saya beli tilam , baju 3/4 helai lepastu cari barang2 mandi . tapi ikut awak la . tnggu 6 bulan mcmtu baru la beli sikit2 ❤️

nasihat saya start beli 2nd trimester sis. kalau sy dah tahu gender baru sy start beli. 20w above. pernah beli masa 1st trim better takyah beli lagi sbb kandungan fragile sis anything can happen takut nnt kecewa.so dah masuk 2trim normally kandungan and condition mommy pun dah better so boleh start klu nk shopping

Hi mommy👋 First pregnancy saya beli start 20 weeks sebab dah tahu gender. Saya beli basic necessities dulu macam pakaian, hanger, almari. Lepas tu saya discuss dengan family dan kawan2 nak beli apa. Sebab takut terbeli barang yang sama. Ini pengalaman saya.

Paham perasaan tu.. sy pun ttc jgk 5tahun, sy start beli masa sy 5bulan, sbb time tu tga ada duit lebih.. sy start dgn beli brg yg basic dlu.. baju la paling excited nk beli..awk blh google senarai brg baby..kat situ bnyk blh guide awk..

ade yg ckp start 7 bln dh boleh beli brg baby tp pada sy kalo ade duit lebih dh bolehlh beli sikit2 dulu senang.. supaya takdelh rase mcm duit sekali keluar mcm tu je