Barang baby

hai mommy nk tnya , persediaan barang2 baby ni biasa start kandungan bulan berapa blh beli? sorry tanya sbb saya frstime , ttc 3 thun , sdikit excited , dan nak tahu start dari barang apa yang biasa mommy sediakan dulu , ada org start dri brg mahal contoh : stroller ad org start dri barang mcm botol2 :)

15 Balas

Saya masa anak pertama taktau sangat so kelam kabur sikit. Dah beranak husband la kena beli2 barang sikit2 sebab banyak yang takde. Masa anak ke 2 ni dah tau so relax sikit. Saya start beli barang masa kandungan dah 20w. Kandungan dah betul2 kuat. Sebab saya awal2 asek spotting bleeding. Takut la jadi benda2 yang kita tak minta. Malas beli barang dulu takut kecewa. Bila kandungan dah stabil, baru saya start beli. 16w saya dah tau jantina so first benda saya beli baju2 baby, towel, toiletries, minyak telon. Tilam baby. Pastu beli sekali bath tub baby. Pampers. Bila dah 3rd trimester dah sarat tu baru cari barang2 besar macam stroller, carseat. Ada sesetengah orang cakap benda ni tak penting tapi pada saya penting sebab saya memang ajar anak2 saya duduk kat carseat and stroller dari baby supaya diorang biasa. Takde la asek nak berdukung je. ☺️