makanan untuk naikkan hb

hai momies . esok saya ada check hb . hari tuh check hb low 10.6 . any suggestion untuk naikkan hb pelis momies?

53 Balas

Makan ulam pegaga, jambu batu, betik, ikan bilis, kalau ada sambal belacan perah banyak2 limau utk penterapan zat besi yg maxima. Jgn makan : kuning telur, minum susu, keju, caffeine, tea, kacang soya (tempe), tauhu waktu main meal (breakfast lunch dinner) sebab ia akan menghalang penyerapan zat besi. Kalau nak mkn jugak, makan 2jam sebelum/selepas main meal. Ps: pesanan dari Pakar pemakanan kk ampang Atau boleh try makan buah delima

Makan ulam pegaga, jambu batu, betik, ikan bilis, kalau ada sambal belacan perah banyak2 limau utk penterapan zat besi yg maxima. Jgn makan : kuning telur, minum susu, keju, caffeine, tea, kacang soya (tempe), tauhu waktu main meal (breakfast lunch dinner) sebab ia akan menghalang penyerapan zat besi. Kalau nak mkn jugak, makan 2jam sebelum/selepas main meal. Ps: pesanan dari Pakar pemakanan kk ampang Atau bleh try mkn buah delima

Macam sy dari sekolah mmg jenis HB low. Tak pernah sampai 11. Makan ubat atau apa semua tak jalan. Still bawah 11. Maybe sebab sy telesimia doc kata,tu normal HB low. Lagipun nurse dan doc HUKM pernah bgtau sy,kalau hb kita 9 keatas jangan risau sangat,kalau bawah 8 baru kita kena tambah darah. Alhamdulillah nurse & doc tak pernah marah sy lagi klu hb tak sampai 11.

Saya dulu setiap hari makan buah oren sebelum lunch or dinner, breakfast quacker oat + susu atau roti wholemeal. Ubat and supplement yg klinik bg pon kena makan tepat pada waktu. Ubat tambah darah makan betul2 masa perut kosong. Saya selalu makan after solat subuh. Sebab waktu breakfast sy pukul 9am. Alhamdulillah hb tak pernah drop. Paling low 12 something. Try sis

Bykkan makan hati ayam, sayur bayam, kerang tu semua.. Cara pengambilan ubat pun blh sebabkan hb tak naik.. Mcm sy ambil zincofer, doktor sarankan bangun pagi terus telan sebiji pil dgn jus, sejam lepas tu blh breakfast mcm biasa.. Utk malam pula, dua jam lepas mkn malam telan lagi sebiji pil 😊 Dah okay dh lepas ikut saranan doktor

Sis, sy suggestkan makan je ubat klinik bagi tu. Zincofer pil warna merah tu. Sebab kalau makan konsisten. HB akan naik cantik. Sy dri HB dri 9 skrg dah 12 sebab makan zincofer je. Then jgn lupa byk kn makan buah buahan sebab zincofer mnyebabkan kita sembelit teruk 😆

kalau rajin, masak kurma merah.. minum.. 1st cek klinik swasta, hb sy 9 je.. lepas tu, cek kk, naik dah 11.. harap maintain atau improve la hendak nye.. hiihiii.. mkn kurma, buah prune, dgn air sunquick.. tapi air sunquick tu mcm buat mual kerap.. so sy da stop.. 😁

Cuba makan tembikai merah sis..saya amal tembikai ,air kelapa , madu..alhamdulillah sekrang kandungan 8 bulan lebih dan setiap kali pergi cek HB 12.5 ,11.5..tk pernah lagi HB trun.fikir positif ya sis.smoga dipermudahkan..

Ubat y klinik mkn jgn tggal..kalau sis jenis hb low kurangkan milo, teh, kopi buat smntara nak check hb..sblum check hb try mkn buah jambu batu..kurma ke..sy ta pernah miss mkn ubt klinik bg..alhamdulillah hb cntik je..

Sy pula dri operate dulu 2010 mmg jenis kurg darah.. Bila pregnant dr tanya ada talasemia ke.. Sy pun tak pst.. Tp sehari sblm bklinik sy mkn hati ayam dlm 3 ketul.. Esoknya hb cantik je..