HB low

Hi, saya pregnant 6 bulan. Check Hb 10.2, skrg makan zincofer tapi hb masih turun.. ada suggestion tak untuk naikkan HB? Kalau saya tukar IBERET elok ke?

5 Balas

hb sy 10.3 sis, tp entah la bila sy makan ja ubat tmbah darah tu trus rsa mcm nk muntah,pning kpala +pitam ..ne ptama kli sy kna bg ubt tmbh drah dlu mkn obimin ja😪😪😪 sy x suka minum air limau tp nurse saran kn sy minum ubat tu dgn air limau huhu rasa mcm x boleh telan ubat tu🤭🤢

Sebelum ni hb 10.6. Lepas tu kk naikkan dos makan zincofer dari 1 tablet ke 2 tablet sehari. Check baru ni hb naik 11.4. Dalam masa tu saya makan taugeh, hati ayam, kerang, buah oren dan buah Jambu sebab saya kena jumpa pegawai dietatik. Dia cadangkan sajian makanan untuk naikkan hb.

sama dgn sy hb 10..zincofer sy x boleh mkn.. sy mkn obimin.. tp Still x naik..nurse sruh beli iberet tp sy belum Try lagi

Saya makan obimin tapi kat snie misi suruh banyakkan makan buah juga. Hb sy 12.9

try tukar ubat