Morning sickness

Hai ibu2 semua.. Normal ke kalau kandungan 11 minggu masih morning sickness. 1st baby. Sampai x dpt nak cium bau2 masakan ???. Dari pagi sampai malam tekak ni rasa x selesa. Makan sikit pun dah nak muntah balik. Lepas tu rasa nak makan makanan yg manis2 je. Ibu2 ada tips x?

31 Balas

Mmg kebanyakan ibu hamil akan mengalami *morning sickness*. Inilah pengorbanan seorang ibu dalam membawa kandungan. Saya dulu pun bau masakan mmg rasa loya2 je tekak. Kembang2 je rasa tekak. Klu sis blh mkn benda yg manis2..blh la mkn. Cth spt buah2an. Tapi jgn minum air manis terlalu kerap. Nnti bimbang ada GDM pulak. Selagi blh ambik buah, makan lah.. kurma paling bagus.

Normal.... Boleh berlarutan hingga trimester ke 2. Tipsnya bangun pagi minum susu kambing dan organik oat. Jangan biarkan perut kosong terlalu lama. Makan kerap dengan kuantiti yang sedikit. Bagus kalau Mommy dapat makan makanan yang bernutrisi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Kalau teringin benda2 manis.. consume buah instead of jajan,

normal sis...kakak sy sampai lah bby kuar bru xda alahan..stp org xsama sis..hihi..so terpaksa la sis elak buat xtvt yg boleh buat muntah2..kalo asik muntah dan x lalu makan takut efek kt bby..mcm anak sedara, x ckp bln dan meninggal sbb masalah jantung dan komplikasi lain..so sis take care ya..byk makan buah dan mintak bantuan famili k.

Saya 5bulan pertama mcm tu. Then, bila kita tak makan, badan tak bertenaga. Mulalah lapar dan menangis. Tapi selera takde. Ingatkan lps 5bulan tu okey, masuk 7bulan sehingga sekarang, dtg balik simptom tu .. juga takde selera. So saya cover dengan makan buah²an .. nasi tu, nak taknak kena paksa jugak walaupun sehari sekali.

Normal sis... Layan kan je.. Sy mase anak 1st sme mcm kes sis.. Tk. Leh bau langsung org memasak.. Lagi2 masak yg bergoreng... Teruk alahan sy mse tu... Muntah muntah... Now preggy anak ke 2... Alhamdullilah tk de alahan langsung... Rase mcm tk preggy. 😊 Badan rase ringan je... Tp husband dy plk alahan teruk... 🤭🤭🤭

Saya morning sickness sampai kandungan 6 bulan. Mula2 teruk macam awak juga. Lepas tu saya handle setiap kali nak muntah makan asam. Jadi muntah pun kurang. Bukan tak muntah langsung tapi dah kurang teruk dari sebelum. Insya Allah nanti lama2 okay lah tu.

normal sis, sy dh 12w pun msih alahan, bau masakan mmang x bleh, klo masak pkai mask 😂, kena makan apa yg kita nak makan, klo mkan benda lain mmang muntah, kuatkan ja semangat demi baby 😅

Sy pun same sis..smpai 4 ke 5 bulan baru ok. Kne bertabah je la sis. Pstu ape yg rse nak mkn @ boleh telan tu mkn je sis dr perut x isi lgsung. Nti makin besar die makin ok

Normal tu.. jgn risau.msing alahan x sma.cuma jgn mengeluh ye, ujian kesabaran tu besar pahala ibu mgandung Allah bg utk ibu yg redha n sabar.. moga pn & ank dilindungi Allah swt

Normal sis.. Nti next weeks.. N nextnya lg.. Insya Allah beransur pulih.. Saya pun mcm tu jga time first tu.. Smua tak kena.. Alhamdulillah skg dah okay..🥰 sabar ya sygg