Macam mana nak kurangkan morning sickness?

Ibu2, tlg sangat2. Sy dah minggu 14. Tp morning sickness sy x dapat nak bawa bincang. Ada x tips2 makanan yg boleh nak kurangkan morning sickness? Sbb asal makan sahaja mesti muntah, makan sahaja mesti keluar balik makanan tu. Air pun macam tu. Dah mkn pil tahan muntah, tp x jalan jugak. Sebelum puasa hari tu okay sedikit. X muntah sangat. Makan pil tahan muntah pun terus x muntah Tp waktu raya ni, muntah mmg 2 kali ganda dari awal2 dulu. Pil tahan muntah pun dah x masuk dah dgn saya. Sy try juga pg klinik waktu raya tp mostly doktor yg ada dr yg bukan bidang tu. Rata2 kata, nnti dtg lain kali. Badan x yah cerita lah sekarang ni. Setiap masa rasa mcm x larat. Tlg sangat2 ibu2, bagilah saya tips makanan yg kalian makan😭😭😭😭😭

7 Balas

Boleh try mkn watermelon, saya with first pregnancy mcm tu, skrg 13 weeks with 2nd baby, alahan teruk dr yg 1st, sblm mkn, saya mkn watermelon sehiris.. Minum air rebus beras.. Minum dlm kuantiti sedikit2.. Tapi lain badan lain penawar nya.. Saya 2nd pregnancy ni, 5 minit lps mkn, terus loya n mual... Watermelon ke, air beras ke, sama je tak jln.. Hehehe penin n penat sbb jaga toddler while pregnant dgn alahan mkn & minum.

Rasa sis ni sama la dngan saya. Alahan start teruk bila masuk 10w. Makan je muntah balik, siap muntah tu mknan yg tak hadam lagi mmg seksa la tekak sbab sangkut2 sblum dia kluar. Skrng ni nak masuk 13w pun sama. Makan ubat tahan muntah first tu je berkesan, pastu x berkesan dah ubat tu🤣.. mkan anggur pun blh muntah balik alahai. Smpai bila camni taktau la

12mo ago

Samalah kita . Makan je muntah pastu seksa tekak dada sebab paksa muntah tu , selagi xkeluar selagi tu tak sedap tekak .

Sis kalau rasa tak larat dan badan dah takde energy, pergi hospital ya. Risau kurang air dalam badan. Buat sementara ni cuba makan buah2 kering. Nurse KK ada bg suggestion kt saya utk makan dry fruit & real fruit kalau rasa tak lalu nak makam dan muntah.

samaa... saya ni semua makanan bau hanyir takleh bawak bincang pastu bila nak berus gigi pun kena fikir berkali2 sebab akan muntah, pastu pening2 selagi tak muntah selagi tu tak selesa. penat taww 😭

sama mcm saya, start alahan dr minggu ke 6 smpai skrg 12 weeks, mkn je muntah, xmkn lagi muntah sebab ada gastrik, mkn ubat tahan muntah semua xmenjadi, melepek je xboleh bangun

Sya makan supp ganilia dari 6 weeks. Skrg dah 12 week morning sicness hilang

11mo ago

sedapka

minum asam boi