Alamak perlu ke?

Eh ada kata sebelum kandungan 7bulan lebih tak boleh beli baju baby, perlu beli semasa kandung dah 7bulan pastu perlu buat doa selamat like kenduri macam tu. Perlu ke? Saya konpius lagi lagi anak pertama.

39 Balas

Mak sy kata kena awal² sedia brng bby, x boleh beli sekali gus beli sikit², jangan lambatt sngat mmbeli, sbb kita x tau apa yg akan jdi dia kata, kalau beli brng bby tu snyap², nnti ada yg mulut puaka tngokk kan rsa kekokkk, confius, sbb mulut puaka ni akan cakap mcam ni "eh x bgus beli brng awal sngat,x baik" 😅 so beli brng bby, snyap² ye.. dh dekat due bru kita post 🥰🥰

2y ago

betul tu sis 😂😂😂

Sy pun tgh pregnant ank prtama sis. baru 6 bulan, memang excited nk beli brg baby. tp sy baru beli brg yg besar2 dulu seperti almari baby dan drawer. Beli sikit2 je sis ,peduli kata org. Sy ada dgr org ckp mcm tu jgn beli brg baby dulu sbb xtau apa akan jadi ,Sy terus sentap dan nangis .sbb dorg xtau perasaan sorg ibu mngandung yg mngharapkan kelahiran yg selamat ,d kata mcm tu pulak .

sye pun belii je sis .. mls nak dgr ape org ckp .. sbb mulut dan pendapat acah2 thu ni mmg smpi Akhir hidup pun di beri pendapat lg .. huhu .. so sis beli je brang yg sis mmpu .. sbb klau nak beli skali gusss makk datukk terasa sgtt duit nye sis .. sye start dri 4 bulan da beli skit2 .. smpi skrg ..

Beli je kalau tak larat nak keluar masa dah sarat . Lagipun beli awal awal tak terasa sangat duit banyak pakai . Kalau ada rezeki lebih boleh je buat doa selamat baca yassin semua tu . Kalau takda rezeki tak buat pun takpa yang penting doa semoga ibu dan anak selamat bila lahir nanti

pengalaman sy dah boleh start beli awal,7 bulan dah ok time nk beli,klu tunggu lg dh sarat mmg sakit kaki sakit pinggang,trpksa beli online je,sy beli online kdg2 lmbt smpi,lpas bersalin bru smpi,jd kena prepare dri awal,kenduri tu terpulang,niat utk doa selamat klu nk buat

Beli jeee awal kalau nak beli. Kalau beli awal2 ni kadang x merasa sgt duit keluar. Nak beli 7 bulan ke atas berjalan pun dah mengah 😅 kenduri doa selamat optional, kalau ada duit lebih boleh la buat. Mcm sy plan nak buat makan kecil2 & baca yassin gitu je 😆

2y ago

Hahahah halal je siss sbb sy pun setujuu 🤣

6 bulan dah blh shoping n if ada sale sblm tu blh jugak tapi berpada pada, tak salah cuma org dulu prepare sewaktu hampir..6 bulan itu blh pastikan gender and doa selamat utk sis dan bayi bagus juga .. kenduri itu bagaikan hadiah..jz enjoy preggy journey

Sy xfaham dri mna diorang belajar pasal pantang xboleh beli awal ni😅😅haih laaa org tua zaman skrg smua xboleh 😂😂nasip mak sy xmcm tu😆sy nnt start tau jantina trus shoping la skit2 peduli la mulut org,,duit sy bkn duit dia😂😂😂

2y ago

Kan,,bukan kita guna duit diorang,suka hati kita nk beli bila🤣

sy barang baby dah start beli pelan² masa 3bln sbb nnt perut dah besar susah dah nk jln cari barang baby plus kita x tau ekonomi kita d masa dpn mcm mna & nk beli semua masa dah perut besar mmg sakit bukn jer sakit bdn tp sakit duit skali 😁

haritu tgok kawan saya buat doa selamat saya pun baru tahu, ada org buat doa selamat 7bulan ke atas rupanya... bg makan kat org masjid pun cukup dh sis tayah kemas2 rumah bagai penat nanti apa2 pun moga mudah urusan sis ❤️