perlu tak cuci baju baby baru beli?

Salam mommy semua,nak tanya, if dah beli baju baby ,perlu cuci dulu tak semua brang yg baby nk pakai,macam barut baby,baju,kain bedung baby tu?

30 Balas

Jgn kata baju baby. Baju baru yg kita beli utk kita pakai sendiri pun kena basuh. Kadang saya x faham dgn pemikiran org mcm ni. Mesti jenis bli baju baru.. lepas tu x basuh dlu. X kan itu pun x boleh fikir. X kan you nak bgi ank you pakai baju² yg x dibasuh wlau pun ia nya baju baru 😑😑😑

4y ago

common sense 😂

Saya anak first, Setiap kali beli pakaian baru mesti saya cuci dulu baru pakai, Sebab risau org tu dh try ke apa ke kan. Tambah barang baby. Baju, bedung, Tuala, Semua la saya rendam dgn air n sabun pakaian baby tu. Esoknya bilas terus jemur. Ramai ckp baby baru lahir kulit dia sensitive.

Ya perlu cuci. Kakak2 saya semua cuci baju bayi sebelum dipakai. Dari pasaraya atau store kan, takut ada kuman ke apa. Apa2 baju yang dibeli pun seeloknya basuh dulu. Tak kira baby atau dewasa. 😊 Semoga dipermudahkan

Wajib basuh sis.. Baju tu dijahit dikilang.. Dipacking dan dipegang oleh banyak tangan.. Dikilang pulak kita tak tahu ada tikus ke, lipas ke.. Baju dewasa pun kena basuh sebelum pakai..

Beli siap2 sabun basuh baju baby..beli apa2 kne la basuh...baju utk kte pn basuh..kte x tau org yg packing tu br lps pegang apa2 ...xkn nk bg anak pakai terus...

Basuh sis. Baby kulit sensitif. Baju sy bru bli pun sy basuh. Tak tau la ada phobia ke ape. Terpikir tangan siapa la dah pegang2 baju tu. 😂

Waalaikummussalam. Perlu dicuci terlebih dahulu ya mommy, guna pencuci khas utk pakaian bayi. Dah cuci simpan elok2 ya.

Waalaikumussalam, perlu cuci siap2 baby dan semua barang2 baby yg lain macam napkin, kain bedung, stokin

perlu sis.mane2 pakaian kita beli kedai atau online semua kena basuh sebelum pakai.cmtu jugak baju bby.

Perlu..kita xtaw siapa yg pegang baju tu sebelom kita...myb da ada kuman..better cuci dulu...