Apa yg u all set dlm diri untk hndle masalah takut bersalin ?

Due lagi seminggu je. 11/3. Tapi hati ni berdebar and rasa takut je. tambah bila tgk video org bersalin and cerita2 org cakap sakit dia tu. apa nak buat ye nak control perasaan ni? Elok2 nak bg keluar cepat sbb dah tak larat, jadi mcm taknak pulak sbb takut sgt??

33 Balas

Istighr..zikir... Sblm bersalin tu buat solat taubat..solat sunat..(jika bersalin pg dlm 10pg or 11 blh buat solat dhuha skali) mntk Allah pmudahkn segalanya..spnjng prjlnn ke dewan bedah or LR bykkn berselawat.. mengucap kalimah syahadah... Dgn amalkn zikir ni َ لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ In shaa Allah smua kita akn rs ok.. sy amalkn ni (sblm sy bersalin spnjng perjalanan nk ke dewan bedah dan ms otw nk bedah sblm trtutup mata dsbbkn dek biuspn sy still xbrhenti mngucap kalimah syahadah dlm ms yg sm dlm hti sebut juga لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ) misi yg ada ms tu pn remind bnda sm juge ms sy admit dlu kata sblm puan g dewan bedah.. puan solat la dlu ..solat taubat.. solat dhuha solat sunat dan zkir ea.. bg tenang... Ms tu sy mmg nk siap2 g toilet tuk amik wudhu tp sblum tu mintak izin misi tu nk ilangkan dri kejap tuk cool downkn dri dr rs nebes nk ngaji bc yassin tuk dri sndri.. 😂✌.. tgk2 nurse pn remind sm mcm mak sy remind..hrp perkongsian sy ni dpt mmbri manfaat pd smua.. mg dpmudahkn segalanya dan slmt mommies2 smua dkt sini bersalin nti ea.. pk yg baik2 tw.. in shaa Allah ..Allah akn pmudahkn segalanya . Aamiin

Relax.. Semua ibu yg mgandung akan bersalin.. Sakit tu xsama utk semua org sbb tahap penerimaan sakit tu berbeza.. Tp sakit beranak ni mmg sakit n hanya org yg beranak je tahu baik normal ataupn ceaser.. Yg penting sediakn kekuatan fizikal n mental.. Ikut arahan, jgn panik, bersedia utk berjuang.. Nk meneran pn ada teknik bukan sebarang teran je.. Bykkn pembacaan n tgk YouTube ttg teknik yg betul.. Selebihnya kita berdua pd Allah.. Moga dia mbantu kita kelak n mudahkn segala2nya

Normal kita akn takut puan....sbb tu kena ready kan diri...mental n fizikal....sblm bsalin ni cuba study cara2 utk kawal pernafasan masa contraction.... Pernafasan yg btl blh kurgkan sakit contraction....dlm part bsalin ni contraction lah yg paling sakit pd sy... Harap puan lebih ready ..bila over takut kita jd serba xkena masa nk bsalin nanti. Moga puan d permudahkan

Mcm mna ye, masa saya nak bersalin anak 1st akhir tahun lepas, tak rasa takut pun. Dah nak dekat due pun tak tahu Saya pun pelik. Maybe sebab excited kot 🤗. Dan dlm fikiran saya ada mindset, "saya senang nak bersalin." Alhamdulillah, betul2 senang sangat Banyakkan doa semoga dipermudahkan segala urusan 🤲🏻💕

Hehe saya selalu tgok org kene czer ngn normal , geram rase nk amek baby tu bt kua 😂 tapi due lambat lagi , saye tak takot sangat nk beranak , yg takot bile da beranak , suami xleh mandikan kite , temankan kite , tu yg nangis sokmo law igt🤒 sbb saye lembikkk , tak pandai bedikari🥵

Nanti dah nk brsalin xrasa xpkr apa dah. Cuma nak cepat brsalin je nanti. Skrg ni better puan tenangkan diri. Hafal zikir mana yang patut. Tidur makan yang cukup sebab nanti nak guna tenaga byk nak bersalin. Zikir nabi yunus tu selalu baca ye. Semoga allah permudahkan bersalin nanti ye.

Think positif je sis. Bersalin memang sakit tapi bila baby dh keluar semua tu akan hilang. Percayalah. Sye pon masa nak dkt bersalin ada gak rasa takut berdebar tapi bila kita pikir nak anak kita cepat keluar and boleh main sama semua pikiran negetif tu semua hilang

Positive je... Fikir nk jumpa baby cepat2... Sakit tu mmg sakit... Tipu la kata beranak x sakit...manusia keluar kot... Mmg sakit... Tapi relaks je... Jgn gelabah....insyaallah smpai time nnti.... Doa byk2 dgn allah mntak di permudahkn... Jgn takut sgt... Lg takut lg susah nnti...

Sy due 19/3 ni.. Wlaupun ank yg ke 3 perasaan takut tu tetap ada.. Apa yg sy cuba buat positifkn diri sntiasa bertenang..mmg bersalin ni sakit tp bila bby kluar trus hilang smua sakit tu.. Inshaallah smuanya akn baik2 je..hrap sis pun mcm tu ye☺️

kena wt mind set la...ckp dengan baby, cpt kuar jgn bg mama sakit...itu apa yg sy wt masa dlm wad tggu masa je nak bersalin ank first..pujuk2 baby, xsangka menjadi...x rsa sakit sgt tup2 9cm dh..mujur sempat masuk LR kalut2 je, Alhamdulillah