Nervous bersalin 😰

Assalam semua. Skrg saya 30w2d pregnant. Bila tgk lagi 9 weeks lebih nak due, tiba2 rasa takut nak bersalin sampai terbawa mimpi. Rasa takut nak rasa sakit, takut nak alami proses bersalin. Skrg jadi paranoid bila sakit perut, atau kejap2 pegang seluar takut air ketuban keluar ke.😥 Boleh share tak pengalaman ibu2 yg dah pernah bersalin? #firsttimemom

11 Balas

Normal tu awak rasa takut sbb kita nak bertarung dgn nyawa kan. Insyaallah semuanya akan baik baik je. Saya bersalin pada 38weeks. Sakit perut sbb cirit birit so pergi hospital terus kena tahan wad. Sebab dah cukup bulan, saya kena induce and paksa bersalin sbb jalan dah bukak 4cm. Tak terfikir pun akan kena tapi masa sakit tu kita dah tak fikir takut. Kita fikir nak keluarkan baby cepat2 je. Nak bersalin tak sakit awak, yang sakit contraction. So belajar kawal pernafasan time contraction tu je yg penting. At least boleh kurangkan sakit pun dah ok. All the best mommy, you can do this 💪🏼

due kita sama lh awak tak sangka lagi 9week je nk bersalin🥹. sama lah sy pon nervous sangat lagi lh org keliling dok bercerita kt saya pengalaman dorang sakit beranak, sy plk ada anxiety so sy jauhkan drpd org ii mcm tu. suami sy pesan fikir yg positif jeee jgn terlampau banyak tgk vd atau dgr benda yg negatif pasal sakit bersalin nanti lagi rasa takut just set kat kepala “ nii rezeki dan amanah allah paling besar yg perlu kita jaga nanti insha allah ALLAH akan permudahkan urusan kita” banyakkn berdoa sbb doa ibu mengandung nii insha allah ALLAH akan makbulkan

biasa tu sis..semua akan rasa nervous dan takut 🤭..sy anak ke3 ni pun takut 😆..baru je smlm sy duk mengadu kt suami,takutnya nk dekat due dh...duk belek gambar scan n bandingkan dgn scan anak ke2,ukur lilit kepala n bdn yg ke3 ni besar sikit dr anak ke2...dupdap² jantung...nervousss 😂..tp kena set dlm otak,apa² pun tetap kena bersalin jgk nanti..berdoa jela semoga dipermudahkan dan selamat semuanya♥️...amin -31w-

Saya dah 31 weeks. Baru discaj dari hospital sebab kena covid. Doktor dah siap² cucuk Dexa. Saya macam fed up sangat dalam ward sebab di layan lebih kurang, kena tengking, kena cucuk Dexa tu pun tak explain apa² main cucuk je. Sakit betul rasanya. Dah banyak sangat sakit dalam ward sampai saya redha je tunggu sakit apa² datang. Sebab saya yakin, kesakitan tu pasti akan berlalu macam hari² saya sakit sebelum ni.

Jgn pk takut.. jgn overthinking sb org cite2.. just enjoy the moment.. sb u pregnant pn mmg dh tau ujian pregnant n bsalin mcm mne.. so just get ready.. skejap je mase blalu.. sy dh bersalin 3/8 hrtu. Bersalin normal with epi.. bersalin mmg sakit tp jgn byk pk sgt nt xde energy nk bersalin.. just pk nk anak selamat kua je.. then u xkn kisah dh pasal takut or sakit cayelah

sy hari ni masuk 33w. anak 3 ni mcm2 dugaan gdm lah, uri bawah la risau kena czer. tp pada masa yg sama sy nk cpt2 ja baby keluaq sb tk larat dh nak bawak baby. sakit mcm2. huhu. cuma harap baby sihat dan selamat sj lah. tp pikir kalau keluar awl nnt kena tahan nicu pulak jd doa.lah baby keluaq ckup bulan sj 😅

Wasalam, saya tak pernah bersalin lagi. tapi skrng ni saya banyak baca buku/ebook/YouTube tentang bersalin. Buku tu kata kita tak boleh terlalu takut or nervous. Mybe awak kena banyakkan membaca supaya awak lebih bersedia. boleh try beli buku ebook dkt instagram “9bulan10hari”

Tulah i pon baru 28weeks pon kdg risau sangat, setiap kali ke toilet mesti check takut check air ketuban lah ape lah hahah lagi2 first mom😂 macam2 pikir hehe. Tapi awak avoid tengok utube cara bersalin ke ape tu bomeh trigger awak. I slalu tengok tips2 penafasan mase nak beranak.

Sy second baby pun msih rasa takut, mcm memori dtg kmbali bla ingt brsalin dlu.. berat baby dlu 3.15kg kali ni jangkaan baby lahir agak besar brbanding 1st baby. Hmm takut sbb tkut nk rasa kontraksi tu balik 🤣 .. ad tk mcm sy?

11mo ago

Saya mommyyyyyy… tatau nape anak ke2 ni lg nebes dr yg sulung 😂 mybe sebb dlu tade alahan or problem pape… tau2 perut beso je nak besalin… kli ni preggy baru rasa mcm ibu2 sikit… sebb ade mcm2 alahan & karenah 😂 lama jugak nak tgu bukaan anak sulung, dari hari rabu mlm 2cm, jumaat pg baru besalin 😂

Sy 30w 3d.. makin dekat makin agresif baby tendang. Takut & risau dibuatnya. Preparation pun tak buat lagi😂