Tiap minggu ulang alik kk

Dah tak larat rase bile tiap2 minggu kene ulang alik kk sebab bacaan bsp tak cantik. Insulin dan ubat on macam biase tapi bacaan lepas makan mesti sangkut. Dah amalkan suku2 separuh dan cut sugar tapi bacaan lepas makan malam mesti tinggi 🤦🏻‍♀️ Kadang sampai stress fikir nak buat macam mane lagi untuk jage bacaan bsp.

13 Balas

tips minum air limau/lemon tu berkesan sbb sy amalkan.sy pon gdm pregnant kali kedua nie..alhamdulillah bacaan okey.. tapi sy selang sehari cek kk sbb berat naik pregnant twins..kena sabar pregnant mmg bnyk dugaan...ary tu awal pregnant masuk wad sbb kurang berat..alahan pregnant sy memang teruk dari first pregnant pon mcm tu (hari nak cek bsp tu kalo boleh jgn amik nasi sbb karbohidrat mengandungi gula). sy hospital pon pergi klinik kk pergi...klinik besar pon kene pergi...smoga urusan bersalin kita dipermudahkan..itu yg penting💓

sy br deliver... sy juga ada gdm masa pregnant and on insulin... lepas tau ada gdm sy trus tukar jenis beras, stop sugar & apa2 yg manis, mkan suku2 separuh tp kerap, make sure stop mkn lepas pkul 7pm and buka puasa around pkul 8am @ 9am the next day... x lupa juga sy amalkan minum lemon suam segelas lepas mkn mlm & bngun pagi2... lepas 2mnggu buat bacaan sy jdi sngt bagus & dh blh stop ubat 😊... manis2 tu time tekak teringin sngt nk mkn @ mnm sy gantikan drpda sugar sy guna stevia... mommy blh cuba ya ✌🏻

sy pun amalkan suku2 separuh n malam tu memang x amik heavy meal lah,just mnum susu mkn biskut ke roti ke tu pun x lbh 4kpg.. mesti bacaan akn ok punya n cantik.. memang cheating meal tu de la,tp kena tgok bila date check up kita,klu date dh dekat kena jaga la mulut kita tu.. klu sy biasa nyer pas check up 2 3 hrtu memang bantai je mkn pe yg i teringin tu smua kasi masuk.. pastu kena kawal balik la sb kita nak bsp kita cantik kan...

mlm tu makan berat ke sebelum cek bsp? kalau ya, last meal sebelum cek tu kena light2 je. mcm biskut kering/buah. lepas cek baru makan berat (walaupun tak digalakkan lah makan berat lepas 8pm) tp mcmni la sy buat dulu Alhamdulillah bacaan ok. air putih jgn lupa, yg ni kena minum banyak. kalau masih tak ok, anggap je tiap minggu tu sis jalan2. tak lama pun mesti dah nk bersalin kan? lepasni dah takyah pi seminggu sekali dah☺️

11mo ago

samada jgn makan berat dulu atau tukar nasi. kdg jenis nasi pun main peranan. takpe kejap je ni sabar yeee sy dulu pun sama juga mcmtu ulang alik kk letih mmg letih tp anggap je prektis utk jaga baby sbb laaaaagi letih hehe

Sabar sis, ikut nasihat nurse/doktor. GDM tak terkawal sangat bahaya untuk kandungan. Cuba tengok tips2 yang ibu2 lain share. Saya pun ada masalah kesihatan, minggu depan 3 kali kena pergi hospital..bertabah demi sikecik dalam kandungan, belum keluar lagi dah buat kita fikirkan dia je🤭

sma la sya sya ada gdm on insulin bcaan mmng kekdng tnggi kekdng rendh btul tp itu la smpai kekdng sbln 4 kali kna g .. kna cek gula .. pening kpla smpai stress btul nsb kdungan xde pa2 .. xpelah sya ckp dpt srg ni ckup la lps ni 3thun plk bru mngndung balik😅

same la sy insulin dan on ubat xlarat rasa tiap2 miggu kna ulang alik kk..sy slalu sangkut bacaab bsp belah pg sblum tu pon doc dh on kn insulin belah mlm sy dh cuba jaga mkn sangkut jugk pening dh tktau nk buat cam mne..awak sangkut belah pg jugk ke??

11mo ago

Minggu lepas sangkut belah pagi sebelum sarapan, dah on Insulin time mlm alhamdulillah bacaan bsp minggu ni belah pagi okey. Tapi minggu ni sangkut belah mlm lepas mkn pulak.

ni cara sy ye. pg mkn 3 roti whole meal sandwich telur. 1sudu mayo, sikit garam dan blackpaper. tghari sy mkn roti celup telur 2 kping setengah. mlm pn sama antara dua tu. minum manis lgsg tak sentuh. kdg2 lauk kite tu ada gula kan.

sy buat gini ja klau bcaan tnggi..lepas stop makan,sebelum puasa semula untuk check bsp jam strusnya perah limau npis 3ptong dalam cawan kcil minum tmpa gula..kejap lg trus ok bacaan🤭

11mo ago

sy amalkan perah limau npis tu stiap kli ada amek nasi hari bsp..klau xmakan nsi xpyah buat..dri awal buat bsp..bcaan gula sy mntain elok sekrang dh 33week..xperli ubat atau insulin..hrap2 trus elok sampai bersalin😅

sy sebelum ni problem sangkut bsp pagi sebelum breakfast.. then sy cuba amal minum lemon suam.. alhamdulillah dh 3kali bsp pg, ok xlebih range.. sis cuba lah.. kot rasi..