cara pakai pad bertali (maternity pad)

cara pakai maternity pad loop bertali dengan belt. i bought intimate brand.it comes with free belt. any ideas how to use?

27 Balas

Sewaktu bersalin anak pertama dulu, iaitu 4-6 jam selepas bersalin, selepas cuci dan mandi, saya memang guna maternity pad yang ni la.. Tapi ia bukan feveret saya sebab cara pakai memang just ikat je... Tapi Selepas seminggu lebih, saya gantikan maternity pad dengan pad biasa yang digunakan sebelum mengandung sebab kurang sikit bocor. Kalau tak habis sepah darah atas tilam

Saya pun ada Beli yang ni... pek kecik aje ada dalam 10 pads. Sebabnya masa lepas bersalin nanti nurse akan ikat pad ini dekat keliling pinggang, dan bagi ibu2 yang kena berjahit dibawah tu bila tahu cara pakai maternity loop ni tak laa rasa sakit/ngilu.. tapi lepas dah 2-3 jam lepas tu if nak tukar pada night pads dan berseluar dalam bole je tak de masalah

Alamak sis saya tak pernah tahu pula cara menggunakan maternity pad bertali ni.. Last pakai kejap je masa dkt labour room. tu pun nurse yang tolong pakaikan, kita time tu dok baring ajaa xmampu nak bangun.. Tapi bagi saya agak selesa lah, permukaan dia lembut.. just ikan dekat bahagian pinggang ikut ketat yang nak. but make sure awak pakai dengan betul!

Kebiasaannya selepas bersalin, nurse akan tolong gitau cara pakai maternity pad bertali ni kerana ia lebih mudah dipakaikan dan ditanggalkan. Selepas bertarung nyawa melahirkan, ibu2 tak mampu nak berdiri apatah lagi nak pakai pad dengan sendirinya. So..pad bertali ni boleh dipakaikan sewaktu ibu masih terbaring di dalam labor room.

maternity pad yang memang khas tuk bersalin yaaa, lepas dah sehari or 4 jam bole je tukar ke pad biasa, sebabnya maternity pads ni dia bertali, masa lepas bersalin tak berseluar dalam ye ibu2, so kalo bwk yang berpelekat biasa pakai time peot tu memang tak terpakai laa .. Cara pakai pun mudah je ikat dekat pinggang.

Jangan risau sis kalau tak pandai pakai pada bertali tu.. Kita sama.. hihi.. Saya siap bukak google n utube cari pasal cara pakai maternity pad bertali ni.. rupanya xperlu pakai spender dah ye.. Just selaraskan ikut kesesuaian n ikatkannya dekat pinggang.. tetapi kalau salah pakai. hmmmm , naya nak bersih darah. hihi

the only good thing pasal pad bertali ni you takyah pakai panty. the bad thing is kalo tak reti cara pakai alamat nya meleleh2 nanti darah kita. sebab i pakai yang nurse bg i tu. memang tak reti, jadi nya cam tak ketat and position tak bagus. satu hal pulak lepas tu kena lap darah kat lantai.

Saya tak pernah beli yg bertali sebab dapat dulu ada lah dapat free di hospital. Tapi rasanya tak banyak brands available... Tapi, sis sama macam saya.. Saya tak berapa suka maternity loop ni sebab tak pandai cara pakai hihi. Puas belek-belek n kankang last sekali pakai yang biasa je hakhak

Maternity pad bertali ni lah Pad yang disarankan dihospital (labour room) ketika ibu hendak bersalin. Kita dahla tak boleh bangun time tu.. pakai pulak yang jenis ni, cara pakai dia kena ikat dekat pinggang. tapi hmmm kurang selesa . Habis bocor atas katil hospital...

taktau lah pulak sis cara nak guna maternity pad bertali ni. saya pakai pad biasa je tapi saiz yang besar. banyak je brand yang avail dkt kedai. maternity loop ni kadang tak berapa nak lekat so nanti boleh tumpah/meleleh darah