Bersalin

Boleh tak share pengalaman bersalin? Sakit contraction tu tahap yg mcm mana? Contraction, Seluk, Deliver baby, Gunting, Jahit. Part mana paling ngeri? And any tips utk 1st time mum deliver baby.

108 Balas

Mse kena seluk tu sakit la, kena seluk paksa kan😅tpi masa contraction tu pling sakit. Lgi2 bila doc dh pecahkan ketuban. Mgigil2 badan tahan sakit. Msa nk kluarkan baby tu xrse apa dah, nak kluarkan baby cpt2, lps baby kluar badan panas je, lega. Masa kluakan uri tu pn rse kena godek2 je, masa ni mamai2. So xbrpa rasa. Tpi masa jahit tu agak seram la, sbb jahit xde bius okey. So pndai2 la tahan sakit, gigit kain ke apa. Ank pertama doc gunting so ada bius msa jahit. Ank kedua koyak sndri so xde bius😅 lps dah selesai semua ni baru lega, dh salin baju semua, tggal nak kena tolak ke wad je. Lama jgk tggu diorang selesaikan semua bru dpt msuk wad, sekian pgalaman dri sy😁

contraction rasa nak tercabut pinggang, sbb sy ambil induce dua kali, pecah air ketuban dan induce drip. dan tempoh contraction sy pendek sangat. walaupun bukaan dah penuh jahit depends misi sbb time sy kena jahit, tak rasa sangat walaupun dua kali kena jahit sbb tukar benang. seluk sakit sikit especially kalau kena doc lelaki sbb xselesa so auto otot jadi mengeras. and bila kena seluk dalam2. deliver best part siap boleh terlintas nak beranak lagi even sebelum tu rasa xnak dah mengandung and rasa contraction lagi pantang part paling risau bila ambik masa nak membuang. sbb kesan ubat induce dan tahan sakit, tapi paling xbest kena sembelit and terjdi buasir

bagi saya contraction lagi sakit dari kena jahit 🤭🤭 sakit sampai skala 8-10 tu memang tak terucap dah, masa tu hilang rasa malu dah..memang tak tahu nak luah mcm mna. sebab ank sulung & kurang ketinggian sama, doc dtg suggest ambik epidural. masa tu mmg terus setuju saja sbab masa pregnant memang dah byk baca pasal epidural. lepas cucuk tu memang tak rasa dah sakit, bila contraction dtg kita cuma rasa nak meneran saja. luka pun tak teruk. masa meneran jgn diangkat punggung je klau tak memang koyak teruk. kesan epidural maybe bergantung pada individu, masa kena cucuk tu memang tak rasa apa langsung & setakat ni takdak apa2 effect pelik la..

saya da berpengalaman jadi takut lepas baca comment2 semua. Contraction Bagi saya, part paling sakit contraction. contraction ni sakit mcm sengugut on off. makin nak bersalin makin kerap. on off dia. dr tiap 10 min p tiap 5 min p tiap 2 min. mcm tu. Jahit depends hospital or doctor rasanya, sbb time saya kena jahit saya x rasa sakit sangat. seluk sakit sikit laa. lepas tu tukar2 org yg seluk, kalau kasar atau tgan dia gemuk sakit la. 😆 Deliver part paling lega. 😂 ..... lepas bersalin part paling sakit nak membuang, sbb kan kat bawah koyak. susa sangat nak membuang.

Sakit contraction tu memang xleh bawak bincang.. Memang sakit sgt2 pinggang rasa mcm nak patah.. Then masa deliver baby tu jgn teran mcm nk yak nanti bonbon sakit... haa lagi satu jgn confuse nak yak dgn baby nak keluar.. hehe.. pengalaman xleh lupa.. i though i nak yak2 nangis2 ckp ngan nurse kat labour room tu kata nak yak.. nurse kata yak je kat situ.. sy teran lah mcm nk yak.. last2 nurse kata baby nak keluar dah😂 dalam hati "aduh aku punya lah fikir aku sembelit rupanya nak bersalin" my hubbie asyik bahan je sy pasal tu😆 yang penting tenang.. jgn gelisah.. positif and baca surah2 yg ada dlm labour. ..

5y ago

Mmg pon teran baby mcm teran yak 😂 ish tp sakit dia 100x ganda haha

Susah nak explain mcm mna sakit tu.. Tapi syukur sy kejap je sakit.. Mulai jam 12tengah hari mulai rasa sikit2 sakit ingat sakit tipu2 je makin lama makin kuat.. Hubs tenga kerja.. So pergi ruma kaka ipar sya.. Ingat minta kawan p hospital.. Sampai ke ruma dia ketuban pecah.. Kelang kabut satu ruma.. Sebab hospital jauh.. Mau 20-30 minit juga bru sampai.. Panggil bidan belakang rumah kak ipar .. kepala da nmpak.. Sakit tu Allah je tau.. Sampai dalam otak bole fikir ni anak pertama dan akhir🤣.. 3kali push je baby selamat keluar.. Huru hara juga beranak kat ruma.. Semua panic.. #08/05/2020 babygirl 2.8kg

4y ago

Sy hr tu nyaris bersalin dlm kereta..bukaan dh fully masa smpai hospital..misi ckp kalu tak terbelit tali pusat dh bersalin dlm kereta.. alhamdulillah rezeki baby no.4, mudah bersalin..tp bahaya sbnrnya, mmg kne mrh la ngan misi😊

Contraction paling sakit smpai tahap sruh zikir pon dh susah nk sebut.. Mmg zikir dlm hati je.. Kena gunting tk sakit sbb rasa lgi sakit contraction.. Part deliver baby mmg lega sgt2 trus hilang rasa sakit.. Lagi2 bile baby letak ats dada.. Time jahit luka bahagian kulit tk kema bius.. Sakitlah jgk. Tp boleh thn lagilah dripd sakit contraction tu.. Huhu.. Cuma yg sakitnye slepas brsalin tu ialah nk kena jaga luka, cuci luka, nk berak lagilah.. Dhlah sembelit teruk.. Ngeri sgt takut trbukak balik jahitan..

Ank first dulu sy fokus on cara nak mudah bersalin byk cari n tanya hal mudah bersalin..yg lain tu kita akan rasa sndiri secara natural..mommy jgn imagine yg negatif ok selalu positifkan minda..anyway part plg scary utk sy bila nk deliver habis tenaga dikerah naik turun nafas pun takleh control bila baby dah keluar semua sakit td hilang..contraction blh tahan,seluk kalo takut tarik nafas n ckp kat dokto tgu awk ready dulu,jahit kalo sakit ada alat bantuan kurangkan sakit..semoga dipermudahkan..😊

Sakitttt😭😭😭😭 suami sy trkaku xthu nk buat apa tngk sy skit😵😵😵 pendek kata sakit x boleh nk cerita.. Contraction 5mnit skli tu sakit amat.. Mse misi seluk rsa nk terajang misi😭 doc seluk x sakit.. Lembut je.. Atas org jgk kot.. Last2 emergency czer.. Sy 2 baby emergency czer.. Ank prtma bby breech, ank kedua sy kehabisan tnga.. Lembik, spruh sedar mcm nk pengsan.. 18jam contraction.. Sakit dia skala 9 drp 10..sbb sy kna induce balloon.. Overdue 41w4d..skrg ni msih brpntang 67hari

Rasa contraction tu xdapat nak diluahkan. Memang mengiring ke Kiri je sampai masa nak teran. Sakit Sgt masa kat LR, ketuk2 pinggang, masa contraction, Rasa calm. Sampai husband marah sy ketuk kuat Sgt. Bila discharged, terasa sakit kat area tu. Betul la tu memang kuat Sgt ketuk tu. masa Dr jahit kat kulit memang terasa, gigil2 kaki. Tapi still boleh gelak2 lagi dgn Dr n nurse, xde la lyn sgt sakit tu. seluk check bukaan tu tak sakit, deliver baby pun tak sakit. Contraction tu yg sakit 😁

5y ago

Haha teringat sy. Nangis2 sambil pukul perut. Pastu kena marah ngn nurse sbb dorg igt kita tak syg anak 🤣 sakit gila.. hilang kewarasan