Share experience semasa deliver

Semasa deliver or sebelum deliver sakit tak? IBoleh share tips untuk kurangkan sakit?

1 Balas

Sy start turun lendir darah pagi 8/7 tapi belum sakit ape2 lagi. Lepas tu try pegi check dkt hosp sg buloh, bukaan baru 1cm. Doc suruh balik dulu, kalau ade ape2 refer dgn hosp slyg sbb lagi dkt dgn rumah. Balik dari hosp baru start sakit manja2. Lepas maghrib baru datang sakit setiap 5-10 minit, perut mengeras + pinggang sakit mcm kena lenyek lori. Sy pegi hosp slyg dlm 1 2 pagi mcm tu, nurse kata kalau nak check kena register tapi tak blh keluar mana2 dah. Tapi katil penuh semua. Check tapi bukaan tak bukak mana, dlm 2 3 cm je. Tapi sakitnya mmg asyik nak meneran je. Terpaksa la menahan sakit dkt kerusi besi menunggu tu smpai laa esok tgh hari baru laa dapat katil. Bila dah masuk wad, sy mampu baring je sbb tak tahan sangat contraction. Nurse check banyak kali pun still takde bukaan. Sampai laa malamnya, tetiba nurse kata bukaan dah 7cm and ketuban dah pecah masa check bukaan. Terus tolak ke LR, bila sampai LR rupa2nya bukaan sama je 4cm 😂😭 menahan la lagi sakit 3 4 jam lagi smpai laa nurse bukakkan jalan sbb sy kejap2 panggil dia suruh check bukaan. Baru la sy bersalin masa 2:54 pagi 10/7 😁 kiranya 40w1d baru sy bersalin. 2 malam sakit contraction tapi bukaan still sama 😅