xtahan bila perot berangin ?

Bkn kdg2. Tp hari2. Perot akan angin je. Angin tu yg rse x sedap perut. Nk mkn x berselera langsung. Tp kena pksa mkn. Rse nk terkeluar blek. Bile mlm, ssh nya nk tido. Perut kembong semacam. Sebelum kawen mmg jenis bdn byk angin , lps kawen awal2 pregnant angin tu kemain byk. Kdg x tertahan. ? Bru masuk 8week. Makin kerap nk buang air kecil. Xlrt nk ke toilet pepagi . Normal ke??

15 Balas

Tu normal n slh satu alahan yg akan ibu ngandung hadapi... perut rasa kembung sebu smp rse nk menangis tkleh tidur and makan.. letak la ubt dkt ats perut bawah breast tu n usap².. in shaa Allah angin akn keluar mtk tlg suami usap blkg jgk.. lepas tu try mnm susu halia tp tkyh bebyk halia.. just memadai..

Normal sis. Saya juga begitu. Sudahlah mmg jenis badan mudah masuk angin. Dah pregnant lg kembung 😂 So apa yg sy buat, bila dtg je kembung, sy akan guna lotion mustajab pati halia pd kwsn perut (elak bhgn rahim bwh), urut2 sampai keluar sendawa atau kentut sampai lega dan jgn lupa makan awal ❤️

4y ago

Ohhh boleh ekk. Ingat x boleh. Boleh try

Saya pregnant anak pertama. Sebelum pregnant saya pun badan jenis ada angin tapi tak selalu kena angin2 kembung perut ke apa ke gastrik pun tak ada. Tapi sejak awal pregnant sampai 3 @ 4 bulan mcm tu teruk saya kena sampai gastrik sampai pitam pitam dibuatnya. Syukur sgt sekarang dah ok ☺️

Sama lah sy pn..sy byk angin kt perut smpai perut ase mngeras n susah nk bernafas..klau dh penuh angin dlm perut mkn mnum smua kluar blik..muntah angin je..perit smpai ase luka tekak..last sy g klinik doct bg ubt angin..alhamdulillah serasi n blh mkn mnum

Awal pregnancy memang akan banyak angin. So tak boleh biar perut kosong. Kena kerap makan dlm kuantiti yg sikit. Jangan skip susu. Kurangkan makan pedas + berangin. Kerap kencing pun normal. Make sure minum air sehari 2-3L. Utk elakkan kencing kotor.

4y ago

🤗

Sy pun masa awal kehamilan bdn cepat berangin. Makan buah pun tak jalan. Minum air halia pun tak jalan. Tapi minta husband urut kan sambil2 elak makan mknn yg berangin.

Saya pn sama mcm sis.. Saya suruh suami letak minyak angin dibetis tapak kaki.. urut2kan.. Nnti keluar angin... Pruttt22... Hehe

4y ago

Cubala sis.. InsyaAllah

Normal sis. Sabar ya . Itulah antara alahan awal preggy. Perut rasa sebu sbb angin. Duduk-bangun tak selesa

Normal sis.. saya awal2 pun gitu. Mula2 ltk minyak angin mmg kentut2 je tp kakak ipar ckp jgn ltk minyak angin pulak.

4y ago

Xtau sis.. kdg kalau xtahan saya sapu gak sikit2 kat area ulu hati tu.

Kerap kencing memg sis, sama pun sebijik mcm yg sis cerita bdn cepat berangin