Shopping barang baby

Bila mommies semua start beli barang baby? Is 14 weeks still early? Usually berapa bulan baru start? Ada orang tua cakap beli barang baby awal tak elok. Tapi kalau beli sekali banyak, duit tu rasa macam air pula. Barang pertama yang mommies beli dulu apa? Cuba share sikit hehe

34 Balas

sy nak masuk 32w dah, tak beli apa lg. Baru beli besen mandi baby n baby carrier. 1st baby jugak. nurse baru cakap semalam dah kena ready semua brg baby.. 😁 Beli yg penting je sis. Pampers nb, baju nb, baby mittens, napkins, barut baby, minyak telon, set tilam baby, pad kita, bengkung, stokin, set berpantang (sy nak beli yg betul² penting je). Susu n botol susu tak beli tak pe kalau kita nak menyusu badan. Slalunya kandungan 5bulan ke atas baru elok prepare brg baby. Sbb kandungan 5bulan ke bawah org cakap mcm² boleh jd lg. tu yg org dulu² cakap tak elok prepare awal sgt. Sis boleh survey dulu checklist brg baby yg perlu. banyak je kat Google. Beli ikut kemampuan sendiri. jgn ikut org lain. Mcm baju nb tu tak perlu bnyk pasang sgt, baby cepat membesar.

Diana nak start masuk 3 bulan dah beli sikit2.... So time 7 bulan tu... Semua dah settle dari a sampai z.... Dari barang ke hospital ke set pantang habis sampai prepare untuk lepas pantang... Barang2 keperluan baby pun semua dah settle katil.. Car seat... Stroller... Sebab kalau beli awal... Senang nak bajek duit tiap2 bulan... Skang alhamdulillah diana dah berpantang seminggu lebih... Semua berjalan lancar.... Tak payah pening2

Sy beli start 7 bulan.. Beli terus cuci and packing.. Kiranya xde awal sgt.. Baju baby pun x trsimpan lama.. Tp kalau risau bajet x byk nk beli skali.. Beli sikit2 dr 5 bulan.. Boleh je mcm tu.. Klau kita terlampau pikir apa org kata pun x bagus jgk.. Buat mase ni sis relax2 dulu.. 😊😊

Week 14 Saya dah beli sikit2. Betol, org dulu2 cakap x elok (sebab risau kalau apa2 jadi). Tapi Ada manfaat jugak beli awal, kite Tak stress bila beli sikit2, duit Tak terasa sgt mengalir. Boleh plan our financial. MIL Saya yg start beli brg baby, nasib baik mil moden😆😆

Sy baru masuk 6 bulan, semalam baru p beli. Dah buat list siap² sblm shopping. Beli yg bebetul penting je dulu. almost RM200 jugak habis. Tu pon penat sakit pinggang weii hahah. Kalau beli lewat² nty badan kite pon semput dah xlarat jalan byk. So beli awal 5 month above tu ok dahh !

Sy start beli brg bby start kndungan 6 bln.. itu pon beli sbb tgh ade promotion bju baby mse tu.. ikutkan ibu sy xbg bli sblom 7bln.. so dr awal pregy sy menabung sket2 unk beli keperluan baby.. sy beli mse ade promotion n kt shopee unk jimat belanja.. lg2 ank first kne beli a-z

sy beli masa kndungan 6months ++.. Alhamdulillahbm brg bby 80% sttle masa kandungan 7months.. sbb mak mertua sy kata tkt apa2 je,sbb ada yg dh mlahirkan masa kndungan 7months .. tp Alhamdulillah, sy skrg dh 33weeks.. bby still seronok berenang2 dlm sana 😂😂😂

Saya start beli masa 4 bulan. Sebab plan 7 bulan dah complete semua then nak siapkan brg2 sekolah abg & kakak dia pulak. Instinct ni kuat mengatakan yg sy x brp nak larat kali ni.. Haaa sekali betul.. Skrg tgh warded @ 31 weeks. Nasib baik brg semua dah siap 😁

Beli sikit² dulu dari awal... Kalau tak nnti takot xlarat je nk shopping lg, nk basuh lg n nk packing lg.. Kalau yg jenis brduit tu xpela nk beli skali je semuakn.. Mcm sy yg sederhana ni, sy beli brg sikit² xada la rasa seketoi nk kena bok kuar duit😂

Sy start beli masa 5 bulan, beli sikit2..sbb brg2 baby ni mahal jgk..disamping ada buat savings sikit2.. 7 bulan bru hampir complete...tnggal brg2 besar mcm stroller, carseat dgn breastpump je tak beli lg...