Barang First Baby

Assalamualaikum hye ibu-ibu semua. First mom dah beli barang baby k start 6 months? Saya ada senarai barang-barang yang perlu disedia. Tapi saya tak tahu nak beli yang mana dulu. Plan nak beli sikit-sikit dulu. Mommies ada cadangan tak barang yang macam mana dulu perlu dibeli?

10 Balas

2y ago

wahh

Atas bajet. Klau ada bajet banyak, xde problem kewangan, boleh je beli apa yg rasa nak beli. 6 month dah boleh start beli sebab nanti dah sarat, Xlarat nak jalan. Kalau kurang, beli yg penting, baju, pampers, botol & sebagainya dulu. Carseat, stroller & seangkatan dgn nya tu xperlu pun Lg. Boleh beli Slow2 lepas dah ada bajet. Jgn stress2 & jgn ikut org 😊

Sy start bli baju je dulu dia mcm tiber tau sy beli, sbb bli utk hadiahkan kat kwn first2 sekali beli utk baby sendiri, pastu jln2 lagi beli kapas lah, jln2 lagi bli maternity pad ke, gituuu, then pastu auto tau nak bli apa sbb beli sikit2 kan, yg carseat tu sy bli awal sbb tempoh subsidi 2 bulan je, kalau tak mmg lamberrrrtt lagi nak beli🤭

sye 6 month sye beli yg mahal dlu .. yg atas 100 brangnye .. then 7mth sye start beli baju .. now 8mth sye dah beli barang yg sgt penting mcm pampers susu fm btl susu barang mandian segala lotion mak nenek sye beli perhabiskan duit saving yg mmg beli brang baby hahaha .. now da complete tgu bersalin je .. ❤️

Sya beli baju baby, Mitten n bootie kat shopee je. Sbb kebanyakkan baby store bnyak 6 month and above xbnyak pilihan sgt. Klu nk bnyak pilihan sis boleh try cuba cari Aeon atau sogo. Bnyak choice

Beli baju skit2 ja dlu,mcm barut kan beli 4helai ka mcm tu,bedung beli dua.stokin dn sarung tangan,ikut bajet beli yg penting dlu,,

saya beli ikot bajet bulanan. kalau bulan tu bajet bnyak, beli brg besar. kalau bajet sikit, beli brg kecik2 dulu.

beli brg2 besar dlu, bby cot stroller car seat tilam pump susu baby bath tub. lps tu nnti bru beli bju sume tu.

2y ago

Betul..sye setuju sya beli yg besar2 dulu..pstu baru ke set labour room then baju2 dan lain2 brg baby yg kecik2

saye skrg 4bulan lebih dh strt nk beli dh huhu

sy beli sikit2 n ad jugk akak n maksedra bg