Gunting+ jahit

Hi mommy's.Saya dah selamat bersalin pada 7th Dec pukul 2.30pm (normal delivery) tapi ade gunting+ jahit sebab first delivery Belum discharge lagi...nak tanya sekarang i boleh gerakx2 macam biasa tak? Takut nanti tempat jahit buka😅 sorry first time mom.ingin tahu..jgn kecam saya🙏

6 Balas

ikut keadaan awak jugak rasanya, saya bersalin bulan 11, lepas je bersalin nurse tolak ke katil balik naik je katil saya terus bersila saya mmg zero knowledge pasal pantang ni, wad sebelah yg tegur “ eh jangan bersilaa nnt koyak” sebab saya tak rasa sakit saya jalan pun steady maybe sebab sebelum ke labour room saya dah cucuk ubat tahan sakit, esoknya balik rumah sampai kena marah dengan husb sebab kita bergerak macam nothing happen, saya kemas rumah masak pakai seluar pendek, hari kelima baru pantang konon nya jalan kepit pakai kain batik sebab mak jaga, skrng dah sebulan luka jahit okay je 100% dah sihat ☺️ tapi kalau boleh jaga je kalau takda apa halangan. selalu orang akan suruh jalan kepit& jalan perlahan

5mo ago

ok mummy.terima kasih😊

Blh je gerak xde masalah pun. Saya lepas bersalin pun kena gunting + jahit juga. Habis je bersalin trus request nurse nak balik bilik🤣 Nurse pun terkejut baru bersalin 5 minit lalu🤣 saya kata ok je so naik wheelchair balik bilik trus mandi🤣… extra careful je la. Mcm pakaikan stocking or maternity pant mmg husband pakaikan la.

5mo ago

ok mummy.terima kasih mummy 😊

boleh je gerak mummy tapi kepit2 la. tkut terbuka jahitan dan koyak bawah tu. sakit oiii. duduk belunjur je kaki tuu. jangan duduk bersila lagi. sy nk masuk 40 hari masih tkut nk bersila.

nak gerak tu boleh je mcm biasa tp kna hti2 jugak..then luka tu kena kering betul2 dengan tisu kering pastu sapu ubat yg doc bagi tu supaya luka cepat sembuh

5mo ago

saya pun doc tak bagi ubat sapu, cuma dia bagi ubat tahan sakit& cairkan najis je , tapi betul kalau boleh after mandi or membuang anything yg buatkan bahagian bawah tu basah lap betul betul, kalau tak lambat sembuh, lagi selamat lap sambil baring& tengok guna cermin.

Bawah tu nk pakai lame lg dik…hehe ☺️ sounds like 😑 tp kenyataan…jaga la aset beharga anda tu betul2…jangan kecam sy ✌🏻

Awak di hospital lagi ke? Boleh je, cuma extra careful. Nak bangun, duduk pun kena berhati hati.

5mo ago

I'm back to home ready ...thanks for the reply mummy 😄